Plakous / Antikk, gresk pizza

Lenge før pizzaen så dagens lys i Italia, laget grekerne plakous, beskrevet som et flatt brød toppet med f.eks. oster, løk og hvitløk, urter, olivenolje og andre lokale ingredienser. Men ikke tomat. Tomater kom ikke til Europa før på 1500-tallet, så den er i så måte en nykommer som verken det greske eller italienske kjøkkenet hadde tilgang på i riktig gamle dager.

Sammen med en gresk venninne satt jeg en kveld og pratet om denne varianten av pizza, og vi fablet om hvordan vi ville lage en plakous. En ganske flat bunn av halvgrovt mel, tenkte vi, toppet med et lass av en osteblanding av gresk gulost, feta og halloumi, så lettstekt løk og hvitløk samt, hvorfor ikke, spinat? Alexander den store tok sikkert spinat med seg fra Østen, så den måtte brukes. Salvie ville vi også ha med, den var vanlig i antikken. Oliven, selvsagt, de er dyrket i Hellas i uminnelige tider, og så frisk oregano på toppen. Ikke historisk korrekt, men kanskje heller ikke milevis unna originalene fra antikken.

Her er resultatet. Og det er lenge siden vi har spist så god pizza!

  • Deig:
  • 150 gram hvetemel
  • 100 gram fin, sammalt hvete
  • 1,6 dl lunket vann
  • 1/3 pakke (17 gram) fersk gjær
  • 1 ss olivenolje pluss ekstra til utbaking
  • 1/2 ts salt
  • Fyll og topping:
  • 2 store rødløk, i skiver
  • 1 ss olivenolje pluss litt ekstra ved servering
  • 2 – 4 hvitløkfedd (etter smak), finhakket
  • ca 125 gram babyspinat
  • 10 store salvieblader, finhakket
  • 2 ss frisk, finhakket oregano
  • 250 gram revet ost, her har jeg brukt en blanding av ca 1/3 gresk feta, 1/3 halloumi og 1/3 graviera, sistnevnte kan erstattes av gruyere eller cheddar
  • 15 kalamataoliven (grønne og/eller svarte), delt i to
  • nykvernet pepper
  • urter til pynt, litt graviera e.l. til å drysse på til slutt

Ha meltypene i en bakebolle. Løs gjæren opp i vannet, tilsett olivenolje og salt og rør dette inn i melet. Elt til du har en jevn deig. Dekk den med plast eller folie og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, omlag tre kvarter tar det. Kjevle deigen ut. Her har jeg laget en rund bunn, men du kan også kjevle ut en firkantet bunn som dekker hele stekebrettet, da blir bunnen tynnere. La bunnen heve på stekeplate i en halvtimes tid, imens lager du fyllet:

Stek løken på svak varme i olje til den såvidt begynner å brunes. Rør inn hvitløken, deretter spinaten, salvie og oregano, og rør til det faller sammen. Smak til med pepper (ikke salt, for ostene er salte nok).

Fordel ostene på pizzadeigen, deretter løkblandingen, og oliven på toppen. Bak på 250 grader til pizzaen er ferdig, det tar 10 – 15 minutter. Jeg bruker viftefunksjon, kun undervarme og baker på nederste rille, for å få en sprø bunn, da tar det ca 8 minutter å bake pizzaen i min ovn. Pynt med litt mer oregano, litt mer ost, og ringle over litt olivenolje om du vil. Nytes best med hvitvin til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s