Psomi vromis / Havrebrød

P1350013

Brødbakeglad som jeg er, har jeg tidligere uttrykt begeistring for at melutvalget i greske butikker øker, og her en dag fikk jeg kjøpt havremel, eller alevri vromis som det heter på gresk. Det finner jeg ikke i alle norske butikker engang, men du kan fint lage det selv ved å kjøre havregryn til mel i en blender. I oppskriften brukes også det som i Hellas kalles hardt mel (alevri skliro). I Norge kan vi enkelt erstatte det med det italienske Typo 00-melet, ofte brukt i pizzabunn for eksempel, men det er langt fra noen katastrofe å bruke vanlig hvetemel heller. Denne oppskriften er fra en gresk havremelprodusent, og du får to formbrød av den.

  • 6,5 dl vann, håndvarmt
  • 40 gram fersk gjær
  • 2 ss olivenolje (pluss litt mer olivenolje til å smøre brødformene)
  • 2 ts salt
  • ca 500 gram havremel
  • ca 500 gram Typo 00 hvetemel
  • noen hele havregryn til pynt

Hell vannet i bakebollen og løs opp gjæren. Tilsett olje og salt, deretter mesteparten av melet. Elt til du har en jevn og seig deig, tilsett mer mel om det trengs.

La deigen heve under klede på et lunt sted, til den dobles i størrelse. Del den i to, og form to brød, som du legger i smurte eller bakepapirkledde brødformer.
La dem heve i 30 – 45 minutt under klede.

Bak dem på nederste rille ved 200 grader i 35 minutt. Skvett litt lunkent vann på overflaten, og dryss over havregryn. Bak videre i ca 20 – 25 minutter, til brødene er gjennombakte. Prøv med en kakenål, eller ta et brød ut av formen og dunk det på undersiden. Låter det hult er brødet klart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s