Gemistes domates me kima / Tomater fylt med kjøttsaus

P1310888

Dette er restematen sin det! For som lovet i forrige bloggpost, Kjøttsaus med gulrot, er dette en strålende bruk av middagsrester, til og med bedre enn originalmaten, spør du meg.

Gemista er en kjær gresk rett, og de jeg kjenner som lager den, stapper gjerne en hel langpanne med fylte tomater og paprika før de baker den. Denne middagen skal spises lunken eller romtemperert, og er grei å ha på lur i kjøleskapet om sulten plutselig river.

Mellom tomatene (og paprikaene) pleier det å ligge potetbåter, men denne gangen hadde jeg noen småpoteter jeg måtte få brukt opp, så da ble det en litt ny variant. Jeg brydde meg ikke om å skrelle disse småpotetene, bare skrubbet dem godt.

  • Per person
  • 3 tomater av standard størrelse
  • ca 1,5 dl kjøttsaus (andre typer kjøttsauser funker selvsagt også)
  • 1,5 ts risottoris (ukokt)
  • 1-2 poteter (eller småpoteter, som her)
  • 1 ts tomatpuré
  • 1 ss olivenolje
  • 1,5 dl vann
  • salt og nymalt pepper
  • ev. brød til servering

P1310871Skjær toppen av tomaten, og fjern frø og hinner ved hjelp av en skarp, liten kniv og en teskje. Krydre lett med salt og pepper inni tomatene. Bland sausen med ris, og fordel den i tomatene.

Skrell og skjær potetene i båter. Plasser tomater og poteter i et lite, ildfast, oljet fat. Støtt tomatene opp ved hjelp av potetene, slik at tomattoppene er horisontale. Bland tomatpuré, olivenolje og vann, og dryss lett med salt og pepper. Hell dette forsiktig i formen.

Bak ved 180 grader, nede i ovnen, i en time og ti minutter. Skru av ovnen, men la fatet stå i ettervarmen i en halvtime. Ta det ut av ovnen, og spis maten når den er romtemperert eller lunken, gjerne med brød til.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s