Pitakia me katsikisio tyri & karamelomena kremmidia / Småpaier med hvit geitost og karamellisert løk

IMG_1405

For et par uker siden var det Gladmatfestival i Stavanger. Dette er visstnok Nordens største matfestival, og det tror jeg så gjerne. Iallfall, mange lokale og mindre lokale småskala matprodusenter har stand på festivalen, og på en av dem kjøpte jeg blant annet en «Kvit geitost» fra Beito ysteri, laget på melk fra lokale geiter. Dette er helt i gresk ånd, lokale ysterier, lokale melkeprodusenter, små ostebutikker, et enormt stort utvalg. Med andre ord, når det kommer til f.eks hvit geitost i Hellas, er det et utall variasjoner av dem, akkurat som det er i absolutt alle andre greske oster.

Så bruk den hvite geitosten du får tak i, enten den er gresk, fra Beito ysteri, chevre eller f.eks Tines «Ekte, hvit geitost» når du skal lage disse herlige paiene. Oppskriften kommer fra kokken Akis Petrekis.

  • 3 ss olivenolje
  • 1 ts fennikelfrø (eller karve eller spisskummenfrø)
  • 2 store gule løk, skåret i tynne skiver
  • 1 ts salt, nymalt pepper
  • 1 toppet ss Dijonsennep
  • 200 gram hvit geitost, revet og romtemperert
  • 10 filodeigblad *)
  • 125 gram meierismør, smeltet og avkjølt til ca romtemperatur

Varm opp en stekepanne på nesten full styrke. Tilsett 1 ss av olivenoljen, og stek fennikelfrøene i et halvt minutt. Senk varmen til lav, tilsett resten av oljen, løk, salt og pepper og stek løken til den myker og få en lys gylden farge. Dette tar opptil 20 minutter. Rør jevnlig og pass på at det ikke brenner seg seg.
Avkjøl løken i en bolle, og så tilsetter du sennep og ost. Bland godt, sjekk om det er nødvendig med mer salt og pepper.

Så skal du lage selve paiene. Når du jobber med filodeig må du jobbe raskt, for deigen tørker så fort ut. Et nyttig tips er å fukte et rent kjøkkenhåndkle og dekke deigstabelen med det.

Ta ett ark fra stabelen med filodeig og legg det foran deg. Pensle det lett med smør, og legg et nytt ark over. Pensle også det øverste arket. Del de to arkene i fire eller seks strimler med en kniv eller et pizzahjul, alt etter hvor store paier du vil ha.

I nederste høyre hjørne av den første strimmelen legger du så en skje ostefyll og bretter strimmelen i trekantform til den er «brukt opp». Forsett slik med filodeigen til du har brukt opp enten fyll eller filo.
Har du mer smør igjen, pensle paiene med det, og legg dem på bakepapirkledd plate.
Varm ovnen til 180 grader med varmluft eller 200 grader uten, og bak i 20 minutter til paiene er lett brunet. Avkjøl på rist.

*) Her har jeg brukt filodeig i standard størrelse (kan for tiden kjøpes på min lokale Meny, iallfall) Får du ikke tak i det, bruk vårrulldeig. Da bruker du ett ark per pai, og former det til ruller / fløyter / bourekakia som vist her.

Ca 30 stk, kan fryses før baking.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s