«Den ultimate greske sommer-risottoen, med smak og aroma av søte, modne tomater og basilikum. Den er enkel og rask å tilberede, og blir en kongelig tallerken, kanskje med en liten skive feta til. Hemmeligheten ligger i tomaten: Velg de mest modne tomatene, de som har ligget lenge i romtemperatur å begynt å sprekke eller rynke seg litt.» Dette sier chef’en bak denne oppskriften, Eleni Psychouli.
Muligens reagerte du litt på det der med kongelig? Kongen er med fordi det på gresk er et ordspill her: Vasiliko(s) betyr både basilikum og kongelig. Faktisk kan vi også på norsk kalle basilikum for kongeurt.
Det mest originale med denne oppskriften er likevel at kraften du bruker til vanlig i risotto, er erstattet med friske, knuste tomater. Det gir masse deilig smak!
- 1 kilo tomater, så modne og smakfulle som mulig
- 5 ss olivenolje
- 300 gram risottoris eller vanlig middagsris (ikke den med kort koketid)
- 1 rødløk, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 grønn paprika, i terninger
- 1 rød paprika, i terninger (jeg har kun brukt lysegrønn hornpaprika i dag)
- 1 glass tørr hvitvin (ca 2 dl)
- ½ ts sukker
- 1 basilikum-plante, blader og tynne stilker hakkes, men spar noen hele blader til pynt
- salt, pepper
- ev. litt kokende vann
- ev. gresk fetaost til servering
Kjør tomatene i en blender, med skall og det hele (men uten stilk, selvsagt).
Ha oljen i en tykkbunnet, stor kjele, og tilsett ris, rødløk, hvitløk og paprika. Fres dette til alt er blankt. Hell over vinen og la den koke inn litt, før du heller over tomatene. Tilsett sukker og litt salt og pepper. Bland godt, og la dette småkoke under lokk til risen er mør og myk, det tar ca 20 minutter. Rør om ca hvert femte minutt. Tilsett litt kokende vann om det koker tørt før det er ferdig, og husk at risotto skal være mer flytende enn fast. Smak til, kanskje trenger du mer salt og pepper eller sukker. Hakk mesteparten av basilikumen, og rør den inn i risen, spar noen fine blader til pynt. Spis med eller uten fetaost.
Til 4
Åh så gott detta låter..
Det enda som «fattas» är väl att man ska lägga till 2 dl vitt vin att smutta på medan man lagar denna rätt! 🙂
Ja, kokken må ha vin, det et en selvfølge 😁