Keik me karydia ke kanela / Kake med valnøtter og kanel

P1230226

Har du samme kakepreferanser som min greske «svigermor», bør du bake denne kaken. Den er nemlig den beste hun har smakt, sa hun! Hun fikk den nylig i påskegave av meg, og det er jo koselig at mottageren blir begeistret. (For øvrig bakte jeg to av denne kaken, det er jo greit å ha en selv også, men det meste av den spiste sønnen til «svigermor» opp…)

Nå er det altså påske i Hellas, for grekerne er den en viktigere høytid enn julen. I går, langfredag, klemtet kirkeklokkene sørgmodig i timevis, langfredag skal man ikke få føle seg glad, enten man er ortodoks eller ei. I dag er det lettere stemning, og når påskelørdagen er over, ved midnatt, samles de fleste av de som kan krype og gå, seg i eller utenfor kirkene. (Det er litt som nordmenn og julaften – folk flest går bare i kirka den ene dagen i året.) Deretter bærer grekerne pyntede og tente stearinlys hjem, morflammen kommer visstnok helt fra Jerusalem. Lyset skal helst stå og brenne til i morgen. Når lyset er satt i staken eter familiene mageiritsa, innmatsuppe. (Du finner en versjon uten innmat her.) Påskesøndag tennes de store grillene over hele landet, hvor hele lam får bake seg saftige og møre på lav varme i mange timer. Og så er det fest!

Jeg tenker at oppskrift på helgrillet lam kan andre enn meg ta seg av. Her får du rett og slett en nydelig kake fra Cretan Gastronomy. Det blir fest av den óg.

  • 2 dl valnøtter, grovhakkede
  • 4 ss brunt sukker
  • 2 ts kanel
  • 1 ts nellik
  • 1,25 dl mykt smør (romtemperert)
  • 1,25 dl olivenolje
  • 2,5 dl farin
  • 4 store egg
  • 7 dl hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • ½ teskje natron
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2,5 dl gresk yoghurt
  • pluss mykt smør og litt mel til kakeformen

Bland i valnøtter med brunt sukker, kanel og nellik i en bolle og sett det til side.

Pisk sammen smør, olivenolje og farin til det lysner. Pisk inn eggene, ett etter ett.

Bland melet med bakepulver, natron og vanilje.

Ha melblanding og yoghurt i røra, og pisk det jevnt og luftig.

Smør og melstrø en pipeform på 24 – 25 cm i diameter. Fordel 1/3 av røra i bunnen, strø på halvparten av valnøttblandingen, fordel 1/3 av røra oppå, så resten av nøttene. Til slutt sprer du den siste tredjedelen av røren over nøttene. Du trenger ikke lage pene, jevne lag, det gidder iallfall ikke jeg å bruke tid på. Noe bildet med all tydelighet avslører.

Bak på rist nede i ovnen i ca 50 min – til 1 time, ved 180 grader. Stikk en tannstikke i kaka etter 50 minutter, er det fuktige deigrester på den stek litt til. La kaka stå i ti minutter i forma før du forsiktig hvelver den på en rist.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s