Fileto bakaliarou ala polita / Torskefilet «som i byen»

polita

De gamle grekerne dyrket artisjokker, selv om plantene ikke var helt like de vi har i dag. Våre moderne artisjokker kommer fra Nord-Afrika, noe navnet også vitner om. Artisjokk (eller artiskokk, som det også kan skrives), kommer av arabiske al-kharshov eller al-hursufa, via gammel spansk, alcarchofa. Også i Hellas dyrkes den moderne varianten i dag, og i den vesle byen Iria på Peloponnes arrangerer de artisjokkfestival i mai hvert år, for å feire den rike grøden.

I Hellas er retten du her får oppskrift på, først og fremst en vårrett som serveres når artisjokken er fersk og nyplukket. Men i Hellas får du også kjøpt fryste artisjokkhjerter, og det er også gitt som alternativ i originaloppskriften. Her i Norge bruker vi bokseartisjokker, av mangel på alternativet, og det funker veldig fint det også, selv om retten selvsagt blir enda bedre med ferske artisjokker.

Og så skal jeg fortelle hvorfor torskefileten er «som i byen». Grekernes navn på det vi nå kaller Istanbul er Konstantinopel, og det het byen fra 330 til 1930. Det bodde mange grekere i og nær Konstantinopel, og når de skulle gå eller reise «inn til Byen», sa de på gresk at de skulle «is ten Poli» (eller noe sånn). «Is ten Poli» er blitt til Istanbul. Nuvel, da grekerne som bodde i Konstantinopel (og andre steder i Tyrkia) ble sendt tilbake til Hellas i 1923, tok de selvsagt med seg alle oppskriftene og mattradisjonene sine. Så når noe benevnes ala polita, dvs. som i byen på gresk, betyr det at oppskriften er en de har tatt med til Hellas fra Byen, Poli, dvs Istanbul.

  • 1 boks artisjokkhjerter
  • 5 ss olivenolje
  • 3 purrer, i strimler
  • 1 gul løk, grovrevet eller finhakket
  • 2 gulrøtter, i tykke skiver
  • 1 kg torskefilet, i skiver
  • saft av 1 sitron
  • 1 pakke dill, finhakket
  • salt, pepper

Hell laken av artisjokkene, og legg dem i rikelig med kaldt vann.

Varm olivenoljen i en stor gryte, og fres purre og løk et par minutter. Tilsett gulrot og vann nok til at det ikke helt dekker grønnsakene. Kok dette i fem minutter. Salte og pepre fisken, legg den i ett lag oppå grønnsakene i gryta, og damp videre under lokk til fisken er ferdig. Pass på at det ikke koker tørt, i så fall må du tilsette litt kokende vann. Imens heller du vannet av artisjokkene, legger dem i rent vann, salter, og koker forsiktig opp slik at artisjokkene blir gjennomvarme. Legg dem i fiskegryten, hell over sitronsaft og bland forsiktig (NB: Om sitronen er veldig syrlig, tilsett litt om gangen!). Smak til med salt og pepper, og server med masse dill og litt av den gode sjyen som dannes i gryta.

Grekere spiser dette med brød, og det gjør jeg også.

Til fire.

polita1

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s