Keftedakia me damaskina ke karydia / Kjøttboller med svisker og valnøtter

kjøttboller m svisker.jpg

Forrige uke demonstrerte grekerne, tusenvis av dem, kanskje til og med en million av dem, og de krevde at Makedonia kun skal være navnet på et gresk sted. De har sett seg lei på at Skopje, som de kaller det, eller FYROM, som er det offisielle navnet, kaller seg Makedonia. Makedonia er navnet til en region nord i Hellas, der hvor blant annet Alexander den store ble født, og grekerne vil ikke dele på navnet.

Her er min støtteerkerklæring til dem, en rett som har lange tradisjoner i Makedonia. Oppskriften er ført i penn av Diane Kochilas, fra tv-showet “Ti tha fame simera, Mama?» eller «Hva skal vi spise i dag, mamma?» Den kan både spises som en mezé, eller som hovedrett.

  • Kjøttbollene:
  • 0,5 kilo karbonadedeig
  • 1 løk, finhakket
  • 0,75 dl bladpersille, finhakket
  • 2 ss mynte, finhakket
  • 0,75 dl valnøtter, finhakket
  • 0,75 dl rødvin
  • salt og pepper
  • olivenolje til steking
  • Sausen:
  • 1 ss olivenolje
  • 1 sjalottløk, hakket
  • salt
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 boks hermetiske tomater, hakket
  • 0,75 dl rødvin
  • 2 dl vann eller kraft
  • 1 laurbærblad
  • litt frisk eller tørket timian
  • pepper
  • ca 10 svisker, grovhakket
  • Til pynt:
  • noen hakkede valnøtter og litt grovhakket bladpersille

Bland alle ingredienser under overskriften Kjøttbollene. Stek gjerne en tynn, liten prøvekake for å sjekke om du har krydret nok. Form kjøttboller av ca 1 ss deig, og brun dem lett i olje.

Sausen: Varm oljen og stek løken og saltet til løken mykner, men ikke brunes. Tilsett hvitløk og stek med i ca 1/2 minutt. Ha resten av ingrediensene oppi gryta, og småkok under lokk i 45 minutter. Ha oppi kjøttbollene og kok i ca 20 minutter til. Tilsett så sviskene, og vurder sausen. Er den passe tykk koker du ti minutter til under lokk, er den litt tynn koker du uten lokk til sausen tykner. Rør inn valnøtter og dryss med persille.

kHavn1

Kastoria i Makedonia.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s