Pastitsio-pai

Pastitsiopai.jpg

For mange år siden fikk jeg servert en slik pai hjemme hos en gresk venninne, en pai som er som inneholder mye av det samme som den kjente retten pastitsio, men hvor pastaen er erstattet med filodeig. Nyydelig! Lag en enkel, grønn salat til, jeg har brukt denne oppskriften, men tilsatt noen finsnittede vårløk også, samt servert dette med oliven- og fetabrød. Får du ikke tak i filodeig (eller vårrulldeig), kan du fint bruke både butterdeig eller vanlig paideig i denne oppskriften.

  • Kjøttstuing:
  • 1 ss oliven- eller solsikkeolje
  • 400 gram karbonadedeig
  • 2 løk (røde eller gule), i skiver
  • 1 liten boks tomatpuré
  • 1 dl hvitvin
  • 3 dl kjøttkraft eller 3 dl vann + 1 buljongterning
  • 1 ts tørket oregano
  • 1/2 ts allehånde
  • et lite dryss kanel
  • 2 hvitløkfedd, mortret
  • salt, pepper
  • Ostetopping:
  • 5 dl melk
  • 3 ss maizena
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss smør
  • 100 gr reven, smaksrik ost
  • salt, pepper
  • Resten:
  • filodeig eller vårrulldeig, ca 150 gram
  • 3-4 ss olivenolje
  • 25 gram reven, smaksrik ost
  • 1 ss pinjekjerner
  • evt frisk oregano eller basilikum til pynt

Varm opp oljen i en vid, tykkbunnet gryte. Brun kjøttet mens du smuler det opp. Tilsett løk og tomatpuré, og fres det i et par minutter mens du rører. Hell i vinen og kok kraftig i et par minutter. Deretter tilsetter du kraft eller vann pluss buljong samt oregano, allehånde og kanel. Kok dette under lokk i minst en time. Tilsett hvitløk mot slutten av koketiden, og smak til med salt og pepper og ev. mer oregano. Tilsett vann om stuingen virker veldig tørr, kok uten lokk de siste minuttene om stuingen er for sausete.

Topping: Ha melk, maizena, egg og smør i en gryte, pisk sammen og kok opp til det tykner. Ta gryta av varmen, og la osten smelte oppi. Smak til med salt og pepper.

Smør en paiform med olje. Legg i deigplatene slik at de så vidt henger utenfor formen. pensle hvert deigflak med litt olje, du trenger ikke være særlig nøye. Når deigen er på plass, heller du i kjøttstuing og så ostetopping. Dryss over ost og pinjekjerner, og brett deigflakene over kanten av fyllet.

Bak på nederste rille ved 200 grader i 30-40 minutter. La paien hvile i ca ett kvarter før dere spiser, og pynt ev. med friske urter.

Til fire personer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s