Oliven- og fetabrød

olivenbrød.jpg

God nytt år!

Helt nytt er det jo ikke, da, men fremdeles er det vel noen av oss som ikke har brutt alle nyttårsløftene? Ikke at jeg pleier å ha nyttårsløfter, men i boken «Top 5 regrets of the dying», skriver sykepleier Bronnie Ware om akkurat det boktittelen røper, altså hva de døende oftest angrer på. Og det er at 1), de skulle ønske de hadde levd det livet de selv ønsket, ikke det som var forventet av dem, og 2) at de ikke hadde arbeidet så mye. Videre, 3) skulle de ønske de ikke hadde vært så redde for å fortelle hva de følte, selv om det skulle føre til konflikt, samt at 4) de hadde vært mye flinkere til å holde kontakt med vennene sine. Punkt 5 er at de ønsket de hadde latt seg selv være mer lykkelige. Og disse fem punktene er jo ikke så verst som nyttårsløfter, eller når som helst på året-løfter, for noen og enhver av oss.

Jeg oppfyller punkt fem med dette brødet, for det er virkelig til å bli lykkelig av, proppfullt som det er av oliven og feta. Oppskriften gir to små brød, og de er best nystekte. Spis dem til salat, suppe, mezedes, middag… Jeg fant oppskriften på olivetomato.com, men jeg har endret den litt, til det bedre, selvsagt…

 • 25 gram gjær
 • 2,6 dl lunkent vann
 • 0,5 dl god olivenolje
 • 300 gram sammalt hvetemel
 • 200 gram hvetemel
 • 1 ss salt
 • 2 ts tørket oregano
 • 3 dl sorte og/eller grønne greske oliven, grovhakket
 • 100 gram smuldret gresk fetaost
 • litt hvetemel til utbaking og pynt

Smuldre gjæren i bakebollen. Hell i vannet og løs opp gjæren. Pisk inn olje, og bland inn mel, salt og oregano.
Elt deigen til den er jevn og seig. Dekk bakebollen med plast eller aluminiumsfolie, og sett den lunt til heving i ca en time.
Ha litt mel på bakebordet, og del deigen i to. Form hvert emne til en avlang leiv, og fordel oliven og feta oppå. Form leivene til runde eller ovale brød, og legg dem på en smurt eller bakepapirkledd stekeplate.

Hev brødene i ca en halvtime, mens du varmer ovnen opp til 220 grader. Sikt litt mel over brødene. Sett dem nede i ovnen og bak i ca 30 minutter. Sjekk at de er ferdige ved å legge dem med bunnen opp, og dunk på den med en fingerknoke. Er lyden hul er brødene klare. La dem hvile på rist i minst en halvtime før du skjærer skiver.

Reklamer

7 responses to “Oliven- og fetabrød

 1. Hei. Har et par spørsmål. Hva heter sammalt hvete på gresk? Og er det å få kjøpt i vanlige butikker i Hellas?
  Hilsen Jorunn

  • God morgen! De har jo temmelig dårlig utvalg av grovt mel, sammenlignet med norske butikker. Akkurat dette brødet har jeg bakt i Norge. I Hellas kjøper jeg ολικης αλευρι (ålikis alevri), som ikke er helt likt, men duger. Om du bilde-googler det greske ordet ser du eksempel på melpakkene du kan kjøpe der, og sånn mel finner jeg i alle vanlige matbutikker. Hilsen Merete

   • Ja, dette melet bruker jeg i brødbakst. (Helt ok, men har med meg litt havrekli i kofferten) Blander inn litt annet også.Men fint å få bekreftet at dette melet tilsvarer sammalt. Bruker det til pizzabunn og i pai også. Når man sliter med blodsukker så er dette bedre alternativ enn vanlig fint hvetemel. Takk for svar. Hilsen Jorunn

   • Ja, ikke sant! Jeg bruker også havregryn for å få grovere bakst, kalles «kvaker» (Quaker) i Hellas. De kan jo både finmales og brukes hele, og smaker godt, synes jeg.

 2. Havregryn er godt ! Solsikkekjerner ,linfrø også. Jeg bruker også havremel her hjemme i Norge. Siden jeg ikke kan spise så mye brød er det viktig at det er mettende og grovt, sånn at blodsukker ikke fyker til værs. Og hjemmebakt smaker bedre og holder seg så mye bedre enn kjøpebrød.

  • Enig i alt. Kom på at jeg rett som det er også bruker reven gulrot i brødene jeg baker i Hellas, som nok en metode for å få dem grovere. Men summa summarum så er vel et bedre utvalg av grove meltyper en av de få tingene jeg savner av mat i Hellas.

   • Ja, er enig i det. Savner også fersk torsk/skrei tidvis…men det er så mye annet godt å få av sjømat og andre ferske matvarer, at jeg klarer meg fint uten de mnd jeg er på øya mi!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s