Grønnsaksgrekere

P1030289

Grekerne er det folkeslaget som visstnok spiser mest grønnsaker i hele verden! Hele 400 gram dagen får de i seg, eller 257 kilo i året. Neida tallene samsvarer ikke, for de er fra to ulike kilder, som begge setter Hellas på toppen av grønnsaks-spiserne. Jeg har mistanke om at det lave tallet (årsforbruket) ikke regner med linser og bønner, som også er en viktig del av grekernes plantebaserte diett.

Nå er det sjelden du ser grekerne knaske på en gulrot på vei til jobb. Grønnsakene inntas til lunsj eller middag, alle dager. Svært mange grekere lever som vegetarianere flere dager i uka, og bare ett kjøttmåltid og ett eller to sjømatmåltid per uke er det ingenting unormalt med i Hellas. Grønnsaker og belgfrukter er rimelig og sunn mat, og blir gjerne paret med masse extra virgin olivenolje (grekerne er verdensmestre i olivenoljekonsum per person også), litt nybakt brød og kanskje en ostebit.

Dette er selve grunnsteinen i det sunne middelhavskostholdet, og slett ikke vanskelig å få til. Typiske varianter er briam (bakte grønnsaker) og ladera (kokte grønnsaker med olivenolje), og begge kan varieres i det uendelige, med ulike typer grønnsaker. Når grønnsaker og/eller bønner kokes i tomatsaus kalles det yiachni, her er oppskrift på en linsevariant, og her er en med blomkålGemista er en annen kjær rett, tomater eller paprika fylt med ris og andre godsaker, og bakt i ovn. Kikerter er også deilig, her er en variant som skal ovnsbakes. Bakte limabønner er noe av det beste jeg vet, både med tomatsaus og hvitløk.

Suppe er også herlig middag når dagene er kalde, som linsesuppe, bønnesuppe og squashsuppe.

Bloggen er full av slike retter, dette var bare noen få. Hvis du vil leve litt sunnere framover, er det iallfall masse deilig, gresk mat som kan bidra til det.

Bilder fra markedet i Nafplio.

P1030237

Reklamer

2 responses to “Grønnsaksgrekere

  1. Hei. Jeg er så glad i denne type retter fra det greske kjøkken. Men opplever at det er stadig færre tavernaer/ restauranter som tilbyr dette. Når jeg spør så sier de at de ikke får solgt det for turistene ikke vil ha grønnsaker….. Synd ! Da blir det frityrstekte poteter og ris istedetfor. Ikke spesielt sunt og det gir vel også et feil inntrykk av hva det greske tradisjons kjøkken egentlig er . Og «turistene » blir matleie etter noen få dager. Ihvertfall er det det de sier.Jeg lager mine greskinspirerte grønnsaksretter ofte både her hjemme og i Hellas.. Og linser og bønner…nam nam. Ha en fin søndag. Hilsen Jorunn.

    • God morgen, Jorunn!
      Jeg har samme opplevelse som deg, dessverre. Var på en liten taverna oppi fjellene på Peloponnes for noen uker siden, og ble både overrasket og hoppende glad da de hadde briam på menyen. Og så deilig den smakte! Skulle virkelig ønske disse rettene kom på menyene flere steder, og at folk våget å bestille dem, dette er jo husmannskost på sitt beste!
      Hilsen Merete

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s