Solomos me krema finokio / Laks med fennikelkrem

IMG_5459

En smule ugresk, kanskje, men denne originale oppskriften, som jeg fant i To Vima Gourmet, så så spennende ut at jeg ville prøve den likevel, og det ble så godt at jeg bare måtte dele den her. Vill fennikel har for øvrig en viktig plass i gresk mytologi, da den var verktøyet Prometheus brukte da han stjal ilden fra gudene og ga den i gave til menneskene. Men laksen, den er ikke gresk. Faktisk er den ofte norsk, den som selges i Hellas – slik som laksen under, på matmarkedet i Nafplio.

IMG_5458

  • 100 gram smør
  • 400 gram fennikel, i grove stykker
  • 150 g purre, bare den hvite delen, i tykke skiver
  • 1 selleristang, i tykke biter (eller bruk 1 ss tørkede selleriblader
  • 150 gram potet, i biter
  • 3 dl melk
  • 3 dl grønnsakbuljong
  • saft av 1 sitron
  • båter av 1 appelsin, 1 sitron og 1 lime
  • olivenolje til steking
  • 4 laksefileter
  • salt, pepper
  • sitronmelisse (kan sløyfes)

Fennikelkrem: Smelt smøret og sauter fennikel, purre, selleristang og potet i to, tre minutter. Hell over melk og buljong (og eventuelle selleriblader), og kok på lav varme til grønnsakene er møre og væsken nærmest fordampet. Trenger du mer væske, bruk vann. Kjør pureen i en blender, eller bruk stavmikser, og smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.
Laks: Bruk gjerne en stekepanne som også kan brukes i ovnen. Hell i olivenoljen, og stek laksefiletene i 2 minutter på hver side, mens du krydrer dem med salt og pepper. Sett pannen i ovnen og bak i 7 minutter ved 180 grader.

Fordel fennikelkremen på fire tallerker, legg på fisk, og pynt med sitrusfileter. Drypp over litt olivenolje, om du ønsker det, og/eller legg på litt sitronmelisse

Til fire

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s