Keftedes me saltsa domatas sto fourno / Bakte kjøttkaker med tomatsaus

keftedes2

Skikkelig vinterlig kosemat, og smakfull nok til å servere gode venner på middagsbesøk. Både sausen og kjøttkakene kan lages klar på forhånd, og så setter du formen i varm ovn ca en time før dere skal spise.

Oppskrifter som ligner denne finnes på mange greske matblogger, jeg har undertiden plukket litt fra mange og laget min egen variant, men ikke mindre gresk av den grunn. Flere bloggere skriver at bestemoren deres laget dette, så det er nok en rett med lange tradisjoner. Velbekomme!

  • Tomatsaus:
  • 2 ss olivenolje
  • 1 løk, hakket
  • 1 tomatboks
  • 1 dl hvitvin
  • 3 – 4 ss tomatpuré
  • 1 ss tørkede selleriblader eller 1 ts sellerisalt
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 lite laurbærblad
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 2 hvitløkfedd, mortret eller most
  • salt, sukker, pepper, etter smak
  • Kjøttkaker
  • 500 g. svinekjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1/2 rødløk, finhakket
  • 2 loffskiver, uten skorpe
  • 1 ts tørket oregano
  • ev 1 ts tørket mynte
  • 1 ss balsamicoeddik
  • salt og pepper
  • I tillegg:
  • 50 – 75 gram gulost til å strø over det siste kvarter
  • litt olje til formen
  • salat og enten ris eller frityrstekte poteter

Sausen: Varm oljen i en gryte, tilsett løk og stek den myk på middels varme. Tilsett resten av ingrediensene på listen, til og med balsamicoeddik. Kok dette i minst en halvtime, under lokk. Hvis sausen virker veldig tynn etter ca ett kvarter, la den småkoke uten lokk på gryta. Til slutt har du i hvitløk og smaker til med sukker, salt og pepper. Kast laurbærbladet.

Kjøttkakene: Ha kjøtt og løk i en bolle. La skivene ligge i vann mens du har resten av kjøttkakeingrediensene i bollen. Klem så mye vann du klarer ut av skivene, og ha også dem i bollen. Bland alt sammen til du har en seig, jevn deig. Trill kjøttkaker på størrelse med en kiwi, sånn omtrent. Du får ca 12 stk.

Smør en form og hell i sausen. Fordel kjøttkakene i ett lag oppå. Stek dette på 180 -190 grader (avhengig av ovn) i 45 minutter. Ta formen ut, dryss ost på kjøttkakene, og stek videre i ett kvarter til.

Spis sammen med f.eks grønn salat og ris eller frityrstekte poteter.

Til 4

kefted

Advertisements

3 responses to “Keftedes me saltsa domatas sto fourno / Bakte kjøttkaker med tomatsaus

  1. Hei. Nok engang en vellykket middag. Denne retten smakte nydelig. Jeg valgte å blande svinekjøttdeig og karbonadedeig. Noe en erfaren gresk kokk på Kalymnos har lært meg. Gir mer smak. Brukte friske godt modne tomater istedetfor på boks. Hadde bare jarlsbergost, men den fungerte fint. Takk igjen for fin inspirasjon! Ha en fin helg.
    Hilsen Jorunn

    • God kveld, Jorunn! Alltid kjekt å høre fra deg, og like så kjekt å høre at maten faller i smak! Denne retten er høyt elsket her i heimen, og jeg varierer den også litt etter hva kjøleskapet inneholder. Men friske tomater har jeg ikke prøvd å bruke, greit å vite at det blir godt. Ha en nydelig helg!
      Merete

      • Jo friske tomater som var veldig modne, og glemte å si litt vann med tomatpure i tillegg. Hadde ikke tomater på boks i huset…. Skjønner godt at dette er en favoritt. Jorunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s