Tassoulas spaghetti med ost og olivenolje

tassoulas

Det var en høstdag for flere år siden. Vi hadde badet, kjæresten og jeg, vannet holdt fremdeles godt over tjue grader, men det hadde kommet en anelse skarphet i luften, akkurat nok til at huden nuppet seg da vi kom opp av havet. Vi tullet oss inn i tykke håndklær, og sa til hverandre at dette nok var høstens siste bad. Så kledde vi på oss, og gikk opp til fellesbordet på kjærestens sommersted. Beboerne i de åtte leilighetene der spiser gjerne sammen om det passer seg slik, denne gangen var bare vi der, vi, og gamle Tassoula, og hun hadde laget lunsj til oss. Dype tallerkner med en raus porsjon spaghetti, olivenolje og ost. Dette var første gangen jeg spiste dette, som er en tradisjonell gresk rett, og den varme, myke, salte maten var helt himmelsk. Det kan jo ikke bli enklere, og heller ikke mye billigere, særlig siden de fleste grekere, inkludert Tassoula, har en olivendyrker i familien og får den beste olivenoljen som tenkes kan, uten å betale ett øre.

Og det er nettopp råvarene som er viktig her. God, tørket spaghetti og ikke av den snarkokte typen. En skikkelig smaksrik og eksklusiv extra virgin olivenolje. En vellagret ost med masse smak. Mer skal det ikke til. Vi avsluttet måltidet med frisk frukt, og inntok fluktstolene med bøker og mette mager.

  • 500 gram spaghetti
  • 1,25 dl extra virgin olivenolje
  • revet mizithra-ost (eller vellagret parmesan), finrevet
  • salt, eventuelt nykvernet pepper.

Kok spaghetti i saltet vann, etter anvisning på pakken. Ca tre minutter før spaghettien er klar, varmer du oljen på middels varme i en liten gryte eller stekepanne. Sil vekk vannet fra spaghettien og ha tilbake i gryta. Ta ut noen spaghettitråder som du tørker med kjøkkenpapir. Legg lokk på spaghettigryta.  Ha spaghettitrådene i oljen, og stek til de er gylne, da er oljen passe varm. Ta ut spaghettitrådene og legg dem på et kjøkkenpapir. Bland spaghetti, olje og halvparten av osten. Fordel på to tallerker, dryss over resten av osten og pynt med stekt spagetti. Et pepperdryss til slutt, om du vil.

Les også gjerne dette om steking i olivenolje, om du er skeptisk!

Til fire

 

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s