Spaghetti med gresk kyllingragu

kyllingragu

Denne deilige middagen er hentet fra I Cook Greek, men kunne like gjerne kommet fra min greske «svigermors» kjøkken. Det som gjør at den er umiskjennelig gresk, er krydderne: oregano, kanel og allehånde. Kanel er vi ikke så vant til i salt mat. Er du skeptisk, sløyf kanelstangen og smak deg fram med kanelpulver helt på slutten av koketiden.

Grekerne er verdens fjerde største pastaforbrukere, har International Pasta Organisation (joda, den finnes, jeg tuller ikke) funnet ut. Hver eneste greker kjører i seg 10,5 kilo i året. Det er bare lommerusk sammenlignet med italienerne, som får i seg 26 kilo hver. I Venezuela og Tyrkia spiser de litt mer pasta enn i Hellas, og på plassene bak Hellas finner vi Sveits, Sverige og USA. Norge er ikke på lista, men jeg tror nok vi ville kommet ganske høyt opp vi også. På siste plass ligger Irland og El Salvador, der spiser de bare en kilo pasta hver i året. Stakkars dem.

  • 600 gram kyllingkjøttdeig
  • 1 stor løk, hakket
  • 5-6 ss olivenolje
  • 1-2 fedd hvitløk, hakket
  • 2 dl hvit- eller rødvin
  • 2 modne tomater uten skall og frø, finhakket
  • 400 gram hermetiske tomater
  • litt sukker (smak deg fram)
  • 2 ts oregano
  • 1 ts allehånde
  • 1 kanelstang
  • salt, pepper
  • revet kefalotyri (eller pecorino romano, grana padano, gruyere eller parmesan) til å drysse over
  • 500 gram spaghetti (eller så mye du trenger til 4 personer)

Fres kyllingdeig og løk i oljen til det får litt farge. Ha oppi hvitløk helt til slutt. Hell vinen i gryten, fosskok et par minutter og hiv oppi friske tomater, hermetiske tomater, sukker, oregano, allehånde og kanelstang (se over), samt litt salt og pepper. Hell i en vannskvett om det trengs. Kok i minimum 35 minutter *), og smak til med salt, pepper og sukker.
I mellomtiden koker du pasta i henhold til instruksjonene på pakken. Bland spaghetti og saus og server med et lite eller stort ostedryss.

*) Jeg koker alltid gryter og sauser med tomat lenge, gjerne i to til fire timer. Smaken blir så mye dypere og velutviklet. Koker du lenge slipper du også å skrelle tomaten, for det tynne skallet blir helt mykt. I tillegg tilsetter jeg enda et most hvitløkfedd en ti minutters tid før raguen er ferdigkokt, fordi jeg elsker det. Hvitløk, altså.

Til fire.

4 responses to “Spaghetti med gresk kyllingragu

  1. Kan man bruke kyllingfilet istedet for kjøttdeig?

    • Det kan du nok, men kyllingfilet må jo ha kort varmebehandling for ikke å bli tørr, mens en tomat-basert saus trenger å koke en stund for å utvikle smaken. Her ville jeg strimlet kyllingfiletene, brunet dem og lagt dem til side. Så fortsatt med oppskriften, altså stekt løk, hvitløk, hatt oppi tomat etc og kokt det i (minst) 35 minutter.
      Latt kyllingstrimlene bli gjennomvarme i gryta helt til slutt. Lykke til!
      Hilsen Merete

  2. Hei. Denne retten fallt i smak her i huset. Lot den stå og putre i ca 3 timer. Graviera ost på toppen. Nydelig. Takk for fin inspirasjon.
    Hilsen Jorunn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s