Kolokythakia gemista me tyri / Ostefylte squash

p1150025

Har du fulgt med på bloggen en stund, vet du at grekerne godt liker å fylle grønnsaker som paprika, tomat og squash med et eller annet smakfullt fyll og gratinere det hele, og det er bare et par uker siden sist du fikk en slik oppskrift. Har liksom fått dilla på det den siste tiden.

Disse ostefylte squashene er raske å lage og smaker deilig, og er en enklere variant enn disse ostefylte squashene. Kjæresten min elsker disse sammen med norsk røykelaks (!), men de fungerer også fint både på et mezedesbord eller som tilbehør til annen mat. Du kan egentlig bruke hvilken som helst gulost, forslagene nedenfor er bare idéer. Har du noen triste osteskorper i kjøleskapet, er dette en lur måte å bruke dem opp på. Oppskriften er opprinnelig fra Xanthi Press.

  • Per middelstor squash (ca 300 – 350 gram):
  • ca 80 gram reven gulost, f.eks graviera eller peccorino
  • et lite pepperdryss, kanskje salt
  • 1 tomat
  • 1 ss strøbrød/griljermel
  • litt olje til formen
  • noen friske, strimlede basilikumblader til pynt
Du trenger ikke være kjempenøye når du skraper ut frøene!

Du trenger ikke være kjempenøye når du skraper ut frøene!

Del squashen i to på langs, og skrap ut frøene. Det går fint å bruke en teskje til dette. Bland ost med pepper, samt salt hvis osten ikke er spesielt salt, og fordel den i squashene. Press osten sammen, så du får plass til alt. Skjær åtte smale båter av tomaten, og fjern frøene i dem også. Legg fire båter på hver squash. Dryss over strøbrød.

Smør en ildfast form med litt olje, og legg squashen oppi. Stek ved 200 grader til osten smelter og squashen er gjennomvarm men fremdeles gir tyggemotstand, i min ovn tar det ca 17 min. Eller – stek i 25-30 min hvis du vil ha mykere squash og gyllen ost. Spises nystekte med basilikum oppå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s