Forførende Athen

Athen er en vidunderlig, vakker, livlig, kontrastrik, grønn, støvete, travel, laid-back og sjarmerende by. Dette er en liten hyllest, og en aldri så liten oppfordring til en unik storbyferie.

P1020185

Vi kommer ikke utenom Akropolis og Parthenon (ca 427 fvt), selv om dette langtfra er det eneste antikke tempelet i Athen. Skal du besøke Akropolis, lønner deg seg å komme om morgenen, dette er den eneste severdigheten i Athen hvor det pleier å krele med folk.

IMG_0850

På Akropolis ligger også Erektheion (ferdig 406 fvt). Ikke mye kreling på dette (morgen)bildet.

P1020909

Et lite stykke øst for Akropolis finner vi det imponerende Zevs-tempelet (456 fvt), og like i nærheten av tempelet ligger den romerske Adrians bue samt Olympiastadion som ble rehabilitert da De olympiske leker ble gjenoppvekket i 1896. Opprinnelig er stadionet fra 330 fvt.

P1030217

Like nord for Akropolis finner vi Vindenes tårn (ca 50 fvt), som fungerte både som solur og værhane.

IMG_9634

Vestenfor der igjen ligger Ifaistos-tempelet, og en gresk og romersk agora og stoa. Og se på bildet over en gang til! Dette er midt i Athen sentrum!

IMG_9697

I Akropolis-området ligger også Filopappo-høyden med flott utsikt, fine stier og monumenter, samt Pnika, hvor antikkens store (og små) politikere samlet seg og utøvde demokrati for første gang. Kikker du på et kart over sentrale Athen, vil du se at alle disse stedene som jeg har nevnt i bloggposten fram til nå, danner et bortimot sammenhengende grøntområde. Alt er i gangavstand – hvilken annen storby i Europa kan tilby så mye eldgammel historie så sentralt og i slike fine, grønne omgivelser? (Svaret er: Ingen.)

IMG_1619

I samme område ligger også det temmelig nybygde og veldig stilige Akropolis-museet. Skal du besøke ett museum i Athen må det være dette.

P1020598

Eller dette! Det arkeologiske museet har fantastiske skatter. I tillegg er det flere andre uten sidestykke-museer i Athen, som Benaki-museet, Det historiske museet og Kyklademuseet. Og enda mange flere.

P1000559

Vil du ha en viss idé om hvordan templene så ut da de var nye, da de var malte og veggene var hele? Kanskje du synes dette er litt kitschy, men jeg synes det er gøy å ha sett de tre bygningene i Panepistimou-gaten, Akademiet, Universitetet og Biblioteket, kalt Den nyklassisistiske trilogien og tegnet av en dansk arkitekt på midten av 1800-tallet.

P1020725

Parlamentet sto ferdig i 1843, da som slott for Otto, det moderne Hellas’ første konge. Foran det ligger byens mest kjente handlegate, Ermou, og bak den vakre Nasjonalparken, som opprinnelig ble anlagt av Ottos dronning Amalia.

DSC00766

Mens vi er inne på shopping: Ermou-gaten har de store greske og internasjonale kjedebutikkene, men det blir mer og mer smått og lokalt jo lengre ned i gata du går. Bildet viser en butikk i en sidegate, Melissinos, som lager sandaler på mål mens du venter, til en rimelig penge.

DSC00767

Sandalmaker Melissinos’ butikk ligger i bydelen Psirri, hvor kaféer, barer og tavernaer kjemper om plassen. Livlig på dagtid, enda livligere om kvelden. Videre sånn ca vestover, ligger bydelene Thissio og Gaza, og disse tre er noen av de herligste vi vet om i sentrale Athen, med masse liv og røre og folk og utesteder og spiserier og småbutikker og gallerier og… Du skjønner!

IMG_7805

«Alle» turistene i Athen går i bydelen Plaka, som har de eneste typisk turistifiserte gatene i byen, til gjengjeld er de super-duper-turistifiserte. Men Plaka har definitivt sin sjarm, om du vandrer litt vekk fra turistfellene. Dette er tross alt Athens gamleby.

P1030989

Kanskje vandrer du opp til Anafiotika, et lite område som ligger mellom Plaka og Akropolis. Da får du følelsen av å være i en småby på en gresk øy.

P1030986

Her er utsikten fra Anafiotika mot Lykavittos-høyden. Den ligger i Kolonaki, som er et snobbestrøk for dem med mye penger, men verd et besøk også bare for å kikke. Du kan ta taubane eller gå opp til Lykavittos-toppen, og utsikten derfra over Athen i solnedgang er uforglemmelig.

P1010628

Blir du sulten, og det blir du nok, så kan du jo for eksempel spise her, på Kuzina i Thissio. Dette er vår absolutte favorittrestaurant i Athen. Bestiller du bord tidlig nok, kan du være heldig å få ett av de på balkongen i tredje etasje, med utsikt mot Ifaistos-tempelet og Akropolis.

IMG_9645

I det hele tatt, i Thissio, Gazi (bildet over) og Psirri, finnes det en bråte med tavernaer og restauranter som serverer ypperlig mat.

DSC01513

Fra oven er Athen en enorm, hvit kladeis av bygninger. Men det trenger du ikke bry deg om. De aller, aller fleste severdighetene, og høyst sannsynlig alle de du har tenkt å besøke, ligger i gåavstand. Er du ikke så glad i å gå, er metroen ny og ren og pen og trygg. Og mange av metrostasjonene er severdigheter i seg selv. Athen er i tillegg en av de tryggeste storbyene i Europa, men som alltid i store byer, vær på vakt mot lommetyver. Og de demonstrasjonene du har sett på tv? De holder seg på helt bestemte plasser (typisk utenfor parlamentet og i bydelen Exarchia), de er varslet på forhånd, og minst 99,9 prosent av deltakerne er fredelige.

På bildet over ligger Pireus til venstre i nedre bildekant, derfra kan du dra på dagstur til de nærmeste øyene. Øst for Pireus, utenfor bildet, ligger fine badestrender, som du når med trikk fra Athen sentrum.

IMG_7815

Athen er fin året rundt, men kanskje det blir for varmt for en nordboer å vandre rundt i byen i juli og august. Fra september av og hele høsten er været stort sett bra. Vinteren er også ofte en fin tid, bildet over er fra første del av desember og tatt i en sidegate til til den travle handlegaten Ermou, så som du ser er det ikke dumt å legge julegavehandel pluss sightseeing til Athen. Men det hender jo selvsagt at det regner, og ett og annet år kan det faktisk falle et lite lag snø en dag i januar eller februar. Selv om snøen som regel forsvinner på et par timer så vitner det jo om at det kan bli ganske kaldt noen dager. Utover i mars blir det bedre og bedre, våren er enda en ypperlig reisetid.

Effektiv flytid Stavanger – Athen er ca fire timer, du må mellomlande f.eks. i Amsterdam, København eller på Gardermoen. Det går både buss og metro fra flyplassen og direkte inn til sentrum av Athen.

Har du et Athen-tips du vil dele?

P1020158

Virona-gaten i utkanten av Plaka.

Reklamer

2 responses to “Forførende Athen

 1. Det så jo veldig fint og fotogent ut i Athen akkurat nå. Kom selv nettopp fra Santoniri. 🙂 Du var ved Akropolis på morgenen sa du? Sånn cirka når da er det best å gå dit? Kl 6 på morgenen eller er kl 9 også ok?

  • Alltid fint i Athen!
   Akropolis åpner ikke før klokka åtte, tror jeg 😉
   Det er best å være der til ni, men det er ikke overfyllt klokka ti heller. Kommer an på når du står opp, tenker jeg!
   Må legge til at jeg aldri er der midt i verste høysesong, men typisk i juni eller september.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s