Moschari lemonato / Oksegryte med sitron

Lemonato

Lemonato betyr at noe er kokt med sitron. Tidligere har du fått oppskrift på både potet– og spinat-lemonato, nå står kjøtt for tur. Lemonato kan lages både med kylling og lam, men i dag blir det altså okse. Dette er gresk husmannskost, som du langt oftere finner i greske hjem enn på tavernaer. «Alle» har sin egen oppskrift, det er for eksempel minst like vanlig å koke denne uten potetene. Men de potetene blir skamgode, så ikke sløyf dem!

Oppskriften bygger på en lemonato fra bloggen Agglaia’s Table on Kea, Cyclades.

  • 1 kg benfritt oksekjøtt (f.eks høyrygg eller bog), i store biter
  • 5 ss + 5 ss olivenolje
  • 2 store løk, i skiver
  • 2,5 dl tørr hvitvin
  • 2,5 dl oksebuljong eller vann, mer ved behov
  • nypresset saft fra 2 sitroner
  • ca 2 ts sukker
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 kg kokefaste poteter, skrelt og delt i fire
  • havsalt og nykvernet pepper
  • grønn salat og brød til servering

Brun kjøttet i 5 ss av oljen, halvparten om gangen. La det ligge på en tallerken mens du bruner løken lett. Hell kjøtt og ev. kjøttsafter tilbake i gryten. Hell i vinen, og la den fosskoke i 3-4 minutter, deretter har du i buljong (vann), sitronsaft, sukker og hvitløk i gryta. Væsken skal dekke kjøttet med omlag to tredjedeler, juster med vann eller buljong. Kok under lokk i halvannen til to timer, rør om en gang i blant.

Imens steker du potetene i resten av oljen. De skal ikke bli møre, bare bli gylne og vakre. Når kjøttet snart er ferdigkokt (smak på det etter 1,5 timer, kok lengre om det trengs), har du potetene + halvparten av stekeoljen oppi gryta og koker i en halvtimes tid til, fremdeles lokket på gryta. Ta lokket av de siste 5-10 minuttene, så sausen får koke litt inn, mens poteter og kjøtt bli helt mørt. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sukker. Det skal ikke smake søtt, bare fjerne skarpheten fra sitronen.

Server med denne grønne salaten – men sløyf gjerne eddiken i dressingen – og brød. Eller hva du enn har lyst på!

Til 4-6.

Advertisements

2 responses to “Moschari lemonato / Oksegryte med sitron

  1. Tak for alle de dejlige opskrifter. Denne skal prøves snarest. Vh Alice

    Sendt fra min iPad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s