Rizoto me bira ke kroko Kozanis / Risotto med øl og safran

Risotto

Krokos Kozanis kaller de safran i Hellas. Det gammelgreske krokos har gitt opphav til vårt navn krokus, og det er nettopp en krokusart som gir oss safran, verdens dyreste krydder. Safrankrokus ble opprinnelig dyrket i Hellas av minoerne, og noen historikere mener planten kommer fra Hellas. Men av en eller annen grunn ble det på et tidspunkt senere i historien slutt på safranplantasjene. For omlag tre hundre år siden gjenopptok de dyrkingen i Nord-Hellas, i Kozani-området, det eneste stedet i Hellas det er mulig å dyrke safrankrokus i dag. Krokusen vokser ved en liten by som faktisk heter Krokos. Planten gir en av verdens dyreste og mest intense safran, som selges både som hele tråder (trådene er de tørkede arrene av krokusen) og malt til pulver.

Ordet Krokos har sin opprinnelse i gresk mytologi. Krokos var en kjær venn av guden Hermes. En dag, mens de to drev å kastet en diskos til hverandre, traff Hermes  Krokos’ hode og såret ham dødelig. Krokos gikk i bakken, og mens han lå der, døende, trillet tre bloddråper fra hodet hans midt på en blomst. Slik ble blomstens tre arr oppkalt etter ham. Etymologisk stammer ordet krokus fra det greske ordet «króki» (κρόκη), som er navn på en tråd ( tog du ‘an?) som brukes i veving.

Ris dyrkes jo også i Hellas, som nevnt før kaller de risottorisen sin Karolina. I Norge kjøper vi vel helst italiensk arborioris til risotto. Oppskriften du får i dag, som er hentet fra det greske Olive Magazine, er ikke ulik en risotto milanese, så dette er nok en rett som har vandret over landegrensene.

Risotto1

 • ca 1,5 liter grønnsaksbuljong (hjemmelaget eller terning)
 • 1 løk, hakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 2 ts olivenolje 
 • 400 gram risottoris
 • en klype safran (både tråder og pulver funker)
 • 2 dl øl (pils, lager)
 • 100 gram graviera eller gruyere (eller parmesan), revet 
 • litt finhakket bladpersille
 • salt og pepper
 • litt mer revet ost, (samme type som du bruker i retten), til pynt.

Sett buljongen på oppkok. Surr løk og hvitløk sammen i olivenolje. Tilsett risen og stek under omrøring til den blir blank. Ha i safran, salt og pepper. Hell i ølet og la det fordampe. Tilsett en liten øse av den småputrende buljongen, rør hele tiden til den er absorbert av risen. Fortsett å helle i  litt og litt buljong, til risen er ferdigkokt. Der er ikke sikkert du bruker all buljongen, men skulle det bli tørt må du tilsette varmt vann, risottoen skal være kremete og flyte litt utover når du har den på en tallerken.

Når du er fornøyd med risottoen, rører du inn ost og persille, og smaker om det trengs mer salt og pepper. Server umiddelbart, enten med et dryss av ost eller ostechips:

Fordel osten i små hauger, ca 1 ts i hver, på et stekebrett med bakepapir. Ha godt mellomrom mellom haugene, de flyter utover. Stek ved 200 grader, midt i ovnen, i 7-10 minutt, pass på at de ikke blir brent. Server et par ostechips på hver risottoporsjon.

Til fire.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s