Makalo / Saus fra Makedonia

Makalo

I Hellas finnes det en enorm mengde dipper som kan spises som ”saus” til maten, tzatziki er vel den mest kjente. Men sauser i vår mening av ordet finnes knapt. Det vil si, de finnes, men som regel som en del av retten, hvor kjøtt, fisk eller grønnsaker koker i sausen – for eksempel i ”rød saus”, som er tomat- og vinbasert, avgolemono som er en varm egge- og sitronsaus, samt hvit saus i pastistio og moussaka. Og det stopper i grunnen der. Unntatt helt i nord. I det greske fylket Makedonia lager de nemlig Makalo, og den kan brukes som dip, men også som saus i tradisjonell forstand, til stekte poteter, stekt fisk, grillmat, keftedes, giropita, pasta… Her er den servert, med et velsmakende resultat, til Argyris’ pastapai. I denne Makalo-varianten er det masse hvitløk, for det er jo så godt, men om du plent vil kan du redusere mengden. Men da bør du egentlig skjems.

MakaloArgyris

  • 0,5 dl olivenolje
  • 0,5 dl hvetemel
  • 1 toppet ts tomatpuré
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • 6.5 – 7 dl kraft (vann + buljongterning)
  • 5 hvitløkfedd, presset eller knust
  • salt, pepper
  • evt litt finhakket persille eller annen urt etter smak

Brun melet i oljen. Bruk lav varme, rør hele tiden, til det blir lysebrunt. Rør inn tomatpuré og paprika og stek et minutt til. Tilsett kraften litt etter litt, mens du pisker hele tiden. Ha i hvitløk. Småkok dette til du har en jevn, ganske tykk saus, ca 20-30 minutter. Smak til med salt og pepper, og rør inn persillen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s