Haniotiko boureki / Ostepai med potet og squash

Boureki

Vi tåler en liten generalisering? Ja. Kreterne er litt som bergenserne: noe for seg selv. De er først og fremst kretere, deretter grekere. De har et rikt, lokalt kjøkken, som også er noe for seg selv. I dag skriver jeg om boureki, som vanligvis en pai med filodeig man lager over alt i Hellas. Men den som kommer fra Kreta har ikke deig og er i det hele tatt, vel, noe for seg selv.

Ordet boureki kommer opprinnelig fra det tyrkiske börek, pai, men denne varianten er altså helt kretinsk. De bruker en spesiell ost som du godt kan erstatte med ricotta. Jeg river også opp eventuelle osterester jeg måtte ha, og erstatter opptil halvparten av ricottaen med dem. I den på bildet er det ca 50 prosent ricotta og ca 25 prosent av hhv cheddar og kefalotiri.

Haniotiko boureki skal smake mildt av mynte, og jeg synes det er deilig. Men om du er skeptisk, erstatt den med bladpersille. Uansett, spis dette som en pai, varm eller kald, sammen med en frisk salat, eller som en mezé.

  • 1 tomat, grovhakket
  • 2 vårløk, i tynne ringer
  • 0,5 dl god olivenolje (+ litt til å smøre formen)
  • 250 gr mizithra eller ricotta (se over)
  • 350 gr skrelte poteter, i tynne skiver
  • 350 gr squash, i tynne skiver
  • ca 2 ss frisk hakket mynte (ev. bladpersille)
  • sesamfrø
  • salt og pepper

Bland tomat, vårløk, olivenolje og ost godt sammen i en bolle. Tilsett potet, squash og mynte, salte og pepre etter smak. Hell dette i et oljesmurt, ildfast fat eller rund kakeform, og dryss over sesamfrø. Dekk formen med al-folie. Stek retten ved 200 grader på nederste rille i 1,5 time, til potetene er helt myke, ta av folien den siste halvtimen. La paien hvile på benken i 10 – 15 minutter før dere spiser.

Til 2 som hovedrett, med salat og brød til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s