Katsamaki / Mais- og potetform

Katsamaki

Katsamaki, også kalt chavits eller krema kalambokiou, er i sin enkleste form en maisgrøt laget på maismel, smør og vann, som kan spises alene eller f.eks sammen med greske gryteretter i stedet for potet eller pasta. Ofte tilsettes den ost, noen ganger poteter, eller den tilsettes honning for å få en søt variant. Noen ganger bakes den, andre ganger ikke, og noen ganger helles smeltet smør over, noen ganger nyrevet ost og noen ganger petimezi.

P1020577Petimezi er druemelasse, en ganske mørk, seig masse av innkokt druemost. Den er først og fremst søt, men også litt bitter og ganske dyp og kompleks i smaken, og har blitt laget i Hellas siden antikken. Du kan selvsagt utmerket godt lage katsamaki uten dette, men kjøp gjerne med en flaske neste gang du er i Hellas. Du kan nemlig også bruke den med hell i tomatbaserte og andre gryteretter, eller der du ville brukt honning, som i te og over iskrem og yoghurt. Sukkerfritt og godt!

Oppskriften på katsamaki som du får her, er av den salte, middagsvennlige sorten, med poteter og bakt i ovn, og den skal serveres til en stifado. Likevel har jeg en liten dasj med petimezi på toppen, det ser kanskje ikke så vakkert ut, men det er godt.

Katsamakien kan lages klar i formen dagen i forveien og oppbevares kaldt. Ta formen ut av kjøleskapet en halvtimes tid før dere skal spise, og stek som forklart i oppskriften.

  • 1 kg poteter
  • 7,5 dl vann
  • 1 terning grønnsak- eller kyllingbuljong
  • 250 gr maismel/polentamel
  • 50 gr smør
  • 150 gr smaksrik gulost eller parmesan, hard mizithra om du har
  • salt og pepper

Riv potetene på rivjern eller i matmølle. Ikke riv dem veldig grovt, da blir de ikke ferdigkokte. Kok opp vann med buljong, og rør inn maismelet til du har en jevn grøt. Tilsett potetene, og kok opp. Ha oppi 100 gram av osten og alt smøret minus 1/2 ts, ta gryten av varmen og rør til det er smeltet. Du har nå en tykk grøt. Smak til med salt og pepper.

Bruk resten av smøret til å smøre en ildfast form, og hell røren i formen. Dryss resten av osten over katsamakien. Stek ved 175 grader i 45 min til en time, til overflaten er gyllen og vakker. Kan spises både varm, lunken og romtemperert.

Til 6-8 som tilbehør (bildet viser halve denne mengden katsamaki).

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s