Keik me zacharomena portokalia / Kake med karamellisert appelsin

appelsinkake1

Appelsinskall, pepper og havsalt, muskat og vanilje, olivenolje og yoghurt: Her er en deilig kake med masse smak!

Akkurat som sitronkaken litt nedi her, skal også denne kaken overhelles en sirup etter den er ferdigstekt, slik at den blir supersaftig. De karamelliserte appelsinene er prikken over i-en, og de kan godt lages dagen i forveien og oppbevares i en tett boks i kjøleskapet.

Egentlig skal kaken pyntes med pistasjnøtter, men her får du prøve å se for deg hvor fint det ville vært med grønne nøtter oppå appelsinen. Jeg glemte nemlig å kjøpe pistasjnøtter, så det ble valnøtter i steden.

  • Karamellisert appelsin og sirup
  • 2 dl sukker
  • 6 dl vann
  • 1,5 dl flytende honning
  • 1 ts kardemomme
  • 1 appelsin, godt skrubbet under rennende, varmt vann.
  • Kake:
  • 3 dl hvetemel
  • 1 dl semulegryn
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1/4 ts natron
  • 1/2 ts havsalt
  • en klype muskat
  • 1/4 ts finmalt, rød pepper
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 1 dl brunt sukker/demerarasukker
  • 3 eggehviter
  • 3 eggeplommer
  • 1 dl gresk yoghurt
  • 1 ts vaniljeessens
  • finrevet skall av to appelsiner (skrubb som over)
  • 0,5 dl skrelte, usaltete pistasjnøtter til garnityr
  • litt smør eller olje til formen

Karamellisert appelsin: Bland sukker, vann, honning og kardemomme, og varm det opp til det er jevnt og uten sukkerkorn. Skjær appelsinen i tynne skiver, som du deretter deler i to. Legg appelsinskivene i laken, og kok dem på middels varme i tre kvarter.

Fisk ut appelsinskivene, og legg dem til avkjøling på bakepapir. Fortsett med å koke sirupen til du har redusert mengden til det halve. Avkjøl sirupen.

Appelsinkake2

Kaken: Bland mel, semule, bakepulver, natron, havsalt, muskat og pepper. I en annen bolle har du olivenolje og et par ss av sukkeret, og pisker kraftig med /i mikser i ett minutt. I en tredje bolle pisker du eggehvitene stive, og tilsetter resten av sukkeret, litt etter litt, til du har en tykk marengs.

I bollen med olivenolje og sukker har du nå oppi eggeplommer, yoghurt og vanilje, og pisker dette jevnt. Vend dette i marengsen, litt etter litt, med en slikkepott. Deretter sikter du i innholdet i bollen med det tørre, tilsetter appelsinskallet, og vender også dette forsiktig inn med slikkepotten.

Bruk en kakeform på 22 til 24 cm. Legg et bakepapir i bunnen, og smør kantene med smør eller olivenolje. Hell i deigen, og jevn den ut med slikkepotten. Stek ved 180 grader ca 25 – 30 minutter, eller til en kniv, tannstikke e.l. kommer ut ren. Mens kaken fremdeles er varm og i formen sin, stikker du masse små hull i den med en gaffel eller tannstikke. Hell over halvparten av sirupen, skje for skje.

Avkjøl kaken, og ta den forsiktig ut av formen. Legg på karamellisert appelsin og dryss med pistasjnøtter. Eller valnøtter, om du vil. Server kaken med resten av sirupen i en liten mugge, så hver og en kan helle over mer, om de vil.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s