Bakt ziti på gresk vis

P1030221

I denne oppskriften møter italiensk-amerikansk ziti gresk pastitsio, og vi er frelst. Jeg laget dette for en uke siden, men både jeg og kjæresten var enige om at det var altfor lenge siden, så det ble en ny runde i går. Vi spiser dette med masse salat, både grønn salat, og kålsalat vil funke fint, men lag det du liker. Og at siste delen av ordet pastitsio minner om ziti, er det en tilfeldighet? Neppe, sikkert nok en rett italienerne har stjålet fra grekerne og kalt sin egen! (Neida, bare tulla. Eller ikke.)

P1030196Det er viktig at du bruker en eller annen form for hul pasta for å få den riktige munnfølelsen. Ziti-pasta er altså korte, hule rør, en slags forvokst makaroni, men ganske så bein og rett. Får du ikke tak i den, bruk penne.

Du kan gjøre formen helt ferdig, minus steking, dagen før dere skal spise, og bare steke den et kvarters tid/20 minutter lengre enn jeg har oppgitt nedenfor.

Oppskriften kommer opprinnelig fra southernliving.com, men min er litt endret. Til det bedre, selvsagt.

  • 1 gul løk, hakket
  • 1 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 400 gram malt kjøtt (jeg bruker 50/50 karbonadedeig og svinedeig)
  • 1 dl vin (rød, hvit, eller rosé)
  • 3 ss tomatpuré
  • 1 boks hakkede tomater
  • 1 kjøttbuljongterning
  • 1-2 ts brunt sukker
  • 1 ts tørket oregano
  • ett bittelite dryss kanel
  • 175 gram pastarør, se over
  • 2,5 ss maizena
  • 4,5 dl melk
  • 100 gram parmesanost, nyrevet
  • litt nyrevet muskat
  • 125 gram fersk mozzarella
  • 75 gram gruyere-ost, lagret sveitserost (eller gresk graviera), revet
  • ca 0,5 dl tørre brødsmuler/griljermel
  • salt, pepper
  • smør eller olje til formen

Begynn med kjøttsausen: Ha løken i en stekepanne med høye kanter eller en stødig gryte, og stek i ca fem minutter. Tilsett hvitløk og stek i et halvt minutt til. Ha oppi kjøttet, og stek mens du deler det opp, det trenger ikke brunes, bare miste rødfargen. Hell i vinen og la den fosskoke et par minutt. Rør inn tomatpureen. Tilsett deretter tomatene, buljong, sukker, oregano og kanel. La dette putre i vei, uten lokk, mens du koker pastaen etter anvisningen på pakken. Lag hvit saus:

Pisk sammen maizena og mel, og pisk jevnlig til sausen koker opp og tykner. Rør inn parmesan, og smak til med muskat, salt og pepper. Bland med pastaen.

P1030205Smør en ildfast form med litt smør eller olje, og hell i pastablandingen. Nå skal kjøttsausen ha tyknet, kok litt mer om den ikke har det. Smak om kjøttsausen trenger mer salt/pepper/sukker, og når den smaker akkurat slik du vil ha den, fordeler du den over pastaen. Riv mozzarellaen i små biter, og spre den over kjøttsausen sammen med gruyere/graviera. Dryss over brødsmulene.

Stek formen på 175 grader, midt i ovnen, til osten bobler. I min ovn tar det ca en halvtime.

La gjerne formen hvile et kvarters tid på benken, så får innholdet «satt seg». Du kan jo lage salat imens.

Til 4-6

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s