Elafri keik me lemoni ke yiaourti / “Bløt” kake med sitron og yoghurt

P1020777

Bløt kake, ikke bløtkake, altså. Denne formkaken skal nemlig overhelles en søt sitronlake når den er ferdigbakt, og det tilfører masse smak og gjør konsistensen til noe mellom formkake og pudding. Namnam!

Har du vært med meg en stund på bloggen, vet du at her er en masse oppskrifter på formkaker, inkludert en annen nydelig sitron- og yoghurtkake. Men dagens kake er altså annerledes på grunn av laken. Greske husbakere og proffbakere øser ofte lake over kakene sine, men jeg er i utgangspunktet skeptisk, for lakene som vanligvis brukes, består av kun (masse) sukker og vann som helles over allerede ganske så søte kaker. Jeg får sukkerdøden bare ved tanken.

Denne kaken, derimot, er syrlig og søt i helt passe monn, spør du meg, og helt utrolig saftig!

  • Det våte:
  • 150 sukker
  • 200 gram gresk yoghurt
  • 4 mellomstore egg
  • skall av 1 sitron
  • 2 ts vaniljesukker
  • 100 gram solsikke- eller maisolje
  • Det tørre:
  • 200 gram hvetemel,
  • 2 ts bakepulver
  • en klype salt
  • Lake:
  • 50 gram sukker, ev litt mer om sitronene er veldig syrlige
  • saften av 1½ saftig sitron (ca 1,3 dl)
  • Til form og pynt:
  • litt solsikke- eller maisolje
  • litt hvetemel
  • melis, om du vil

Pisk sammen alt det våte i en bakebolle, til det er jevnt. Bland mel med bakepulver og salt, og sikt det inn i røra. Pisk røra sammen, til den er glatt og jevn, men heller ikke mer.

Smør en pipeform med olje og dryss lett med mel. Min form er 25 cm i diameter, og egentlig litt for vid, bruk gjerne en smalere og høyere form for å få høyere kake.

Bak kaken, nede i ovnen, på 160 grader varmluft eller 180 grader uten. I min (for store) form trengte kaken 35 minutter, i en høy/smal form vil det ta ca 50 minutter. Stikk en tannstikke, trespyd e.l. i kaken for å sjekke at den kommer ut uten våt deig på seg.

La kaken hvile på kjøkkenbenken i ti minutter, ikke ta den ut av formen.

Lag laken: Varm opp sitronsaft og sukker på middels varme, rør til sukkeret smelter og ta laken av varmen. Smak, kanskje foretrekker du mer sødme i laken.

Stikk masse hull i kaken, f.eks med et trespyd. Hell den varme laken jevnt og sakte over kaken. La kaken avkjøles i formen, den kan med hell stå til neste dag. Ta den forsiktig ut og dryss med melis om du vil det.

P1020757

Ikke få panikk om kaken bader i lake – den trekker inn til slutt!

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s