Godt nytt år!
Jeg starter med en sunn rett i 2016, og kanskje får du brukt opp resten av rosenkålen til dette? Jeg har spist dette fire ganger i desember, men jeg er ikke lei, for dette blir skikkelig gode rosenkål. De kan spises både til kjøtt og fisk, eller helt alene, hvis du er sugen på sunn snacks. Videre kan rosenkålen nytes både varm og kald, og du kan lage den helt ferdig – minus rosenkål-steking – dagen før, og så steke den like før dere skal spise. Det er selskapsmaten sin, det!
Rosenkål heter λαχανάκια Βρυξελλών, lachanakia Vryxellon på gresk, altså samme ideen som det engelske navnet på rosenkål, Brussel sprouts, peker på, at dette er mat fra Brussel. Og det er det, på et vis. De gamle romerne dyrket rosenkål, men i nyere tid var dette en særs populær grønnsak i Brussel og Belgia, så i den engelsktalende (og, altså, den greske) verden fikk de navnet etter det.
- 350 gram fersk rosenkål
- 1-2 ss frø, som nigella, gresskar, sesam, solsikke (velg én eller helst to typer)
- 2 ss extra virgin olivenolje
- 1 hvitløkfedd, most eller presset
- 1 ss friskpresset sitronsaft
- ca 1 ss frisk timian
- salt, pepper
Rens rosenkålen. Kok opp vann med salt, ha i rosenkålen og kok dem 5-6 minutter, litt mer dersom de er særs store. Sil vekk vannet og legg rosenkålen i en stor bolle med isvann, slik at de avkjøles raskt. Rist frøene i en tørr panne og sett dem til side. I samme panne heller du oljen og hvitløken, og lar den svette litt på svak varme. Tilsett sitronsaft og timian, salt og pepper samt den avrente rosenkålen, og la alt steke sammen noen minutter. Rør inn frøene, og så er du ferdig.