Kima me patates sto fourno / Bakt kjøttstuing med poteter

P1020253

I Hellas er det masse kokkeprogram på tv. De er som regel helt jordnære, med tv-kokk som lager mat på en kjøkkenbenk og forklarer hva han/hun gjør. Litt sånn Ingrid Espelid-aktig, og det er helt greit. Jeg er så gammal at jeg liker sånn tv. Jeg har lært mye av de kokkeprogrammene, ikke bare om gresk mat, men også gresk språk. For når kokken sier ”Skjær tomaten i skiver” mens hun gjør nettopp det, er det enkelt å forstå hva hun mener, iallfall når man kan litt gresk fra før. Sånn lærte jeg meg gresk matspråk.

Hvorfor jeg skriver om gresk tv til en forsamling som neppe bryr seg nevneverdig om det? Vel, har du fulgt med helt hit, får du vite det: Dette er en oppskrift fra gresk tv, en av de mange jeg har notert ned i årenes løp. Den er en slags enklere variant av moussakas, likevel mer raffinert, kan man si.

Til slutt litt om ”kima”, som det står i overskriften. I Norge kan vi kjøpe ferdigpakket karbonadedeig, kjøttdeig, familiedeig og allslags deig, tilsatt en varierende grad av vann, salt og fett og sikkert mer enn det også. Kima (kimas), ”kjøttdeig” i Hellas, er ene og alene malt kjøtt. Du går til slakteren eller butikkens kjøttdisk, sier hva slags kjøtt du vil ha i din kima, og så tar slakteren en passe stykke kjøtt og maler det så grovt eller fint du vil ha det. Alle oppskriftene med kima i denne bloggen, er egentlig med rent, malt kjøtt. Men det er ikke lett å få tak i i Norge, så her får vi bruke så gode erstatninger vi kan.

 • olivenolje, til steking og baking
 • 500 gram karbonadedeig
 • 1 løk, hakket
 • 2 hvitløkfedd, most
 • 1 dl hvit- eller rødvin
 • 1 stor ss tomatpuré
 • 1 ts allehånde
 • 1 ts tørket oregano
 • ca 1 dl vann
 • 75 gram gulost, revet
 • 75 gram feta, smuldret
 • 1 kg poteter
 • salt, pepper

Varm opp ca 1 ss olje i en stekepanne, og stek kjøttdeigen brun. Rør inn løk og hvitløk, og la det steke et par minutter, Hell over vin, og kok til den er sånn ca halvveis innkokt. Rør inn tomatpuré, allehånde og oregano, og til slutt vannet. Kok opp og la det småkoke under lokk mens du tilbereder potetene.

Dette er halv mengde av oppskriften, altså til 2.

Dette er halv mengde av oppskriften, altså til 2.

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Ha potetskivene i en bolle, hell over en klunk olivenolje, litt salt og pepper, og bland godt.

Smør et forholdsvis vidt ildfast fat med olje. Legg ca 1/3 av potetene i et lag i bunnen av fatet. Smak til kjøttstuingen med salt og pepper, og hell den i formen. Glatt ut og dryss over osten. Legg resten av potetene som takstein i formen.

Stek midt i ovnen på 200 grader, til potetene er gyldne og gjennomstekte. Det tar ca 45 minutter i min ovn.

Server med en salat.

Til 4

2 responses to “Kima me patates sto fourno / Bakt kjøttstuing med poteter

 1. Hei. Denne retten falt i smak her i huset. Enkel å lage og velsmakende. Takk for inspirasjon.
  Jorunn

 2. Hei Jorunn – det var kjekt å høre! Glad jeg, og ikke minst en gresk tv-kokk – kan inspirere over landegrensene 🙂 Ha en fin dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s