Tips til bønnekoking

P1060781

Tørkede belgfrukter, som bønner, linser, kikerter og splitterter, brukes mye i det greske kjøkkenet. Sjelden boksevarianter, i Hellas kjøper vi belgfruktene på pose, bløtlegger dem og koker dem til de er møre. Da blir de mye bedre enn de hermetiske variantene. Og selv om det tar tid, er det jo ikke mye jobb med dem, de passer seg stort sett sjøl. Bortsett fra de utrolig plagsomme minuttene i det de akkurat koker opp. Du kan være sikker på at om du snur ryggen til komfyren i to sekund, er det akkurat da gryta letter på lokket og slipper ut en glovarm guffe med kokevann og bønneskum. Ikke alt bønneskummet da, resten må du stå og øse ut av vannet med en skje, og det tar liksom aldri slutt.

Men alt går så meget bedre med et slikt silikonlokk som er vist på bildet under. Dette lokket hindrer overkoking, i tillegg legger alt skummet seg oppå lokket, og kan enkelt skrapes vekk med en skje eller bare skylles av. 

P1010477

Jeg fikk mitt lokk i julegave for snart to år siden (tusen takk, Malin!), og etter den gang har bønnekokingen vært en ren fornøyelse. Det finnes flere produsenter av slike silikonlokk, og felles for alle lokkene er at de passer til de fleste grytestørrelser. Den innerste delen av lokket består av en bladet ring som løfter seg og slipper ut dampen og «overkoket». Men fordi lokket former seg som en bolle i gryta, renner det ikke over kanten, og i tillegg siver væsken tilbake igjen når det er plass i gryta. Unntatt skummet, da, det blir værende på lokket og kan skylles av under springen. Lokket kan selvsagt brukes til alt som kan koke over, som melk, poteter og pasta.

Reklame

2 responses to “Tips til bønnekoking

  1. Det var jammen meg lurt! Jeg vil ha et sånt lokk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s