Keik melenio me amygdalo ke yiaourti / Honningkake med mandler og yoghurt

Honingkake

Her en dag kom jeg over denne oppskriften på bloggen Maxi stin Kouzina.  Kaken ble beskrevet som ”duftende av sitronskall, næringsrik, velsmakende og honningmyk, et must for en søt frokost.” (Som nevnt før spiser grekerne formkake til frokostkaffen).

Oppskriften så ut til å gi en sånn typisk kake jeg liker, ikke for søt, gjerne litt syrlig, og ikke direkte hjerteproblemframkallende. Men første krav er selvsagt at den er god.

Og det var den, ellers hadde jeg ikke videreformidlet oppskriften. Jeg halverte den og laget den i en nokså liten brødform. Dermed måtte også steketiden reduseres. Gjør gjerne som bloggeren: Doble ingrediensene under og bak i en diger pipeform – hun oppgir steketiden til 55 minutter, men sjekk med en pinne et kvarters tid før det.

  • 80 gram olivenolje (+ litt til formen)
  • 50 gram brunt sukker
  • 100 gram honning (gresk – eller iallfall flytende)
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 egg
  • 1 dl yoghurt
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts natron
  • finrevet skall (bare det gule) og saft av 1/2 sitron
  • 100 gr finmalte mandler (med eller uten skall, mine var uten)
  • 2 dl hvetemel
  • evt. melis/mandelskiver til pynt

Pisk sammen olivenolje, sukker, honning og vaniljesukker. Pisk inn ett og ett egg. Hvis det nå ser ut som røra skiller seg, bare pisk videre, så går det bra. Bland yoghurt med bakepulver, natron, sitronskall og sitronsaft, og tilsett det i røren vekselvis med malte mandler og hvetemel.

Smør en brødform på ca 1,2 l med olje, eller kle den med bakepapir, og hell i røren. Stek ved 180 grader i 35 – 40 minutter, nede i ovnen. Sjekk med en pinne om kaken er gjennomstekt. Avkjøl kaken på rist.

I originaloppskriften var kaken drysset med melis. Jeg laget en enkel glasur av melis og sitronsaft, og drysset over mandelskiver.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s