Krise i Hellas – men IKKE for turistene

Spetses

Jeg har ikke lest så mye vås i avisene siden sist Hellas-krise. Som ikke var noen krise i den forstand at den berørte turistene annet enn i en uhyre sjelden og liten grad. Akkurat som nå. Men avisene er fulle av Per som måtte prøve to minibanker før han fikk penger i den tredje, og Kari som ikke får lov å betale med kredittkortet sitt.
Buhu.
Faktum er: Ja, noen minibanker gikk tomme for kontanter i helgen. De fylles nå opp igjen, og er klare til bruk senest tirsdag morgen, mange funker allerede nå. Og mens greske minibankkorteiere ikke får ta ut mer enn 60 euro dagen (man kommer langt med det i Hellas), kan utlendinger ta ut så mye de vil, dvs helt opp til uttaksgrensen de har avtalt med banken sin hjemme.

Det er heller ikke slik, sier ekspertene, selv om Hellas skulle gå ut av eurosamarbeidet og tilbake til drachmer, at det berører turistene, fordi
1) innføring av ny valuta vil i beste fall ta flere måneder
2) euroen vil fremdeles være gangbar valuta, og antakelig etterspurt pga sterk kurs i forhold til drachmer.

Streiker vil det bli, advarer noen. Javel? En fergestreik var berammet til tirsdag, den er avblåst og utsatt til oktober. Selvsagt kan det bli andre streiker, men det kan det jo hvor som helst, og vanligvis varer greske streiker en dag eller bare noen timer. De varsles i tillegg flere dager i forveien, så det skal svært mye til at de ødelegger ferien din.

Avisene skriver at det ikke vil være bensin å fylle på tankene, men sentrallagrene i Hellas melder de har drivstoff på lager for mange måneder framover. Butikkene tømmes for matvarer, hyler noen. Seriøst! Det gidder jeg nesten ikke kommentere, engang. For all del, det kan hende, på lang sikt, at det ikke blir like lett å få tak i utenlandske matvarer i butikkene, fordi grekerne ikke har råd til å kjøpe dem lengre, men som min kompis Kostas sa i går, «Vi har greske grønnsaker, ost, lam, fisk og vin. Hva mer trenger du?»

Den greske krisen er høyst reell. Det er lønns- og pensjonskutt som gjør at hele storfamilier lever på noen få hundre euro i måneden, det er over 25 prosent arbeidsledighet og ingen lys i horisonten. Derfor er hver eneste turist hjertelig velkommen, nå mer enn noen gang. For hver eneste turist som velger vekk Hellas på grunn av krisemaksimeringene og overdrivelsene i norsk presse, får noen greske familier litt mindre i inntekt. Det har de ikke råd til, så derfor tar de ekstra godt vare på hver eneste turist som besøker det vakre landet deres.

P1060198

Reklamer

2 responses to “Krise i Hellas – men IKKE for turistene

  1. En god og balansert kommentar. Ja, det viktigste for nordmenn er nordmenn og taxfree og alt det der. Og det er klart, når noe kan risikere å rokke ved dette, så blir nordmannen bekymret. Og om mulig enda mer egoistisk. Men, dette er den årlige ferien, den er viktig, det er lov å stille spørsmål og undersøke.
    Som du sier, grekerne er avhengig av turistene, og der jeg pleier å feriere, på Kreta, er man ikke kunde, man er gjest. Tror man blir særs mye dullet med i år. Ta med kontanter, bruk dem og kose seg på ferie!

    (blir dessverre ingen Kreta-ferie i år)

  2. Tror det er vigtig at bevare roen. Jeg for min del har to ture til Lesvos i år. Og har ikke tænkt at lave om på det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s