Pastitsio med kylling

Pastitsio

Pastitsio er en gresk slager, og jeg har lagt ut en oppskrift på det før. Denne versjonen er min venninne Marys, og hun lager hvit saus på en helt genial måte og bruker kyllingkjøttdeig i stedet for karbonadedeig i sin oppskrift. Når Mary serverer sin pasitsio, står gleden i taket, og nå har jeg begynt å lage den på samme måte som henne.

Da Mary, som er brite, møtte den greske mannen sin var hun på ferie i Hellas. Hun kunne ikke gresk, han kunne ikke engelsk, men amors piler er uransakelige. Nå har de tre barn, Mary snakker gresk som en innfødt, og hun lager gresk mat som om hun aldri hadde gjort annet.

Dette er en diger porsjon, og jeg pleier ofte halvere den. Det eneste jeg ikke gjør da, er å bruke et halvt egg, jeg bruker bare et lite, helt ett. Pastitsioen er like god dagen etter, og dagen etter der igjen, og kan da spises romtemperert eller forsiktig lunket opp i ovnen.

  • Kyllingsaus:
  • 2 løk, hakkede
  • 1 kg kyllingkjøttdeig
  • 2 ss olivenolje pluss litt til å smøre formen
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 200 gr tomatpuré
  • 1 dl hvit- eller rosévin
  • 4 dl vann
  • 2-4 fedd hvitløk (etter smak), mortret eller knust
  • 2 ts tørket oregano
  • 1 buljongterning (kjøtt eller kylling)
  • salt, pepper
  • Hvit saus:
  • 1 l melk
  • 5 ss maismel/maizena
  • 1 eggeplomme
  • 2 ss smør eller margarin
  • 200 gr reven, smaksrik ost
  • salt, pepper
  • Resten:
  • 600 gr bucatini eller annen hul pasta (penne, makaroni)
  • 1 eggehvite
  • 200 gr reven, smaksrik ost

Fres løk og kyllingkjøttdeig i olje til det brunes. Ha oppi resten av ingrediensene til kyllingsausen, og kok dette i en halv til en time. Konsistensen skal være som en stuing, kok uten lokk en stund hvis sausen virkel veldig, vel sausete.

Imens lager du den hvite sausen: Ha melk, maizena, eggeplomme og smør/margarin i en gryte, og kok opp under omrøring til sausen tykner. Sett til side og la osten smelte i sausen. Det blir en veldig tykk saus, men slik skal det være. Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av vannet og bland halvparten av pastaen med ost og eggehvite, den andre halvparten blander du med den hvite sausen.

Legg pastaen med eggehvite og ost i en oljesmurt, dyp langpanne. Legg kyllingsausen oppå. Fordel pastaen blandet med den hvite sausen på toppen.

Gratiner dette på 200 grader midt i ovnen i ca en halvtime, til toppen begynner å bli gylden.

Pastitsio skal ikke spises glovarm, både for smakens skyld og for at du skal kunne skjære fine serveringsstykker av den, så la den hvile et kvarters tid på benken. Pastitsio pleier å serveres med en frisk salat og brød.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-Xf og trykk på knappen: Print

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s