Kritharaki me manitaria / “Risotto” med risoni og sopp

Kritharaki

Risotto-oppskriftene på denne bloggen er blant dem som blir minst lest. Jeg vet ikke hvorfor, kanskje er det bare så enkelt at folk forbinder risotto med Italia, ikke Hellas. Men dette er gresk mat også, risottoris dyrkes i Hellas og spises med stor apetitt. Men denne risottoen, som er den beste jeg har spist på lenge, er ikke laget av ris!

Her skal du nemlig få en ny og spennede oppskrift fra den ennå ikke publiserte kokeboken The Greek Diet (Maria Loi, Sarah Toland). Kritharaki, pasta formet som riskorn, heter risoni eller orzo i Norge, litt avhengig av produsenten. Og det er jo stilig å lage risotto av det, synes jeg. Men det stopper ikke der, for kokebokforfatterne rister risonien først, rister den i pannen altså. Da blir den gyllen og lekker og smaker ekstra deilig.

Denne gangen fulgte jeg The Greek Diets oppskrift omtrent til punkt og prikke, men det er klart du kan erstatte soppen her med andre typiske risottoingredienser som kylling eller grønnsaker.

Oppskriften inneholder kanel, noe som ikke alle synes er så godt i middagsmat. I greske middagsgryter er det en vanlig ingrediens, og i denne ”risottoen” smaker det veldig godt, synes jeg. Men det er selvsagt ikke noe i veien for å sløyfe den, eller bare tilsette en cm av en kanelstang eller et yrlite dryss malt kanel.

 • 1 ss olivenolje
 • 1/2 løk, finhakket
 • 500 gr fersk sopp, f.eks champinjong, i skiver
 • 1 revet tomat (riv den på de store hullene i et gammeldags rivjern – eller finhakk den)
 • 1 fedd hvitløk, mortret eller presset
 • 1/2 kanelstang (kan sløyfes)
 • 1 lite laurbærblad
 • 1,3 dl rødvin
 • ca 6 dl grønnsaksbuljong eller vann
 • 400 gr kritharaki / risoni / orzo (altså risformet pasta)
 • salt og nykvernet sort pepper
 • revet pecorino eller parmesan, til pynt
 • fersk basilikum, til pynt

Varm oljen i en gryte eller stekepanne med høye kanter. Stek løk og sopp på middels varme til de får litt brunfarge. Ha hvitløk og tomat oppi, og bland det godt sammen. Tilsett kanelstang og laurbærblad.

Hell i vinen, kok opp, og tilsett buljong/vann. La det koke mens du steker orzoen: Varm en vid stekepanne og hell i orzoen. Stek den under omrøring på middels varme i om lag 5 minutt, til den er lysebrun og nesten dufter som nøtter. Pass på at det ikke brenner seg.

Hell orzoen i soppgryta, og la det koke til den er myk, det tar ca 10 – 15 minutter avhengig av risoni-merke, men smak underveis. Underveis skal du også røre innimellom, og virker det tørt tilsetter du litt kokende vann. ”Risottoen” skal være som en vanlig risotto, kremete og fyldig.

Ta ut kanelstang og laurbærblad, smak til med salt og pepper. Fordel maten i fire skåler, dryss over ost og pynt med basilikum.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-W3 og trykk på knappen: Print

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s