Psari plaki / Ovnsbakt fisk

image

Fedon Lindberg, som vel er den meste kjente grekeren som «har gjort nordmann av seg», ga for ti år siden ut boken Helt Gresk, Oppskriften på sunnhet og nytelse. Den er stappfull av vidunderlig, sunn, og temmelig tradisjonell gresk mat. En av oppskriftene jeg bruker ofte er denne fiskeretten, for den er bare så sykt god. Jeg har lagt oliven til oppskriften, og denne gangen bruker jeg torsk framfor Fedons anbefalte fisk, kveite. Hva du vil servere til dette er opp til deg, i dag spiste vi psari plaki med smørdampede aspargestopper og gulrot.

  • 1 kg kveite (eller torsk), i tykke skiver
  • 1,5 dl olje
  • salt og pepper
  • 2 ts tørket basilikum
  • 2 ts tørket mynte
  • 100 gr sorte oliven, i ringer (kan sløyfes)
  • 1,5 dl hvitvin
  • 3/4 dl sitronsaft
  • 3/4 kg tomater, helst flådd (jeg gidder ikke det), i skiver
  • 8-10 hvitløkfedd, finhakket
  • 2 løk, i ringer
  • 1 liten bunt finhakket bladpersille
  • 2-3 ss revet parmesan, pecorini eller kefalotyri (jeg bruker dobbelt så mye ost som dette)

Forvarm ovnen til 180 grader. Skyll fiskeskivene og tørk dem godt.
Ha olje, salt, pepper, basilikum, mynte, oliven, vin og sitronsaft i en bolle, og bland det godt sammen.
Legg halvparten av tomatskivene i en ildfast form sammen med halvparten av hvitløken og løken, halvparten av persillen og halvparten av blandingen fra bollen. Legg fiskeskivene oppå, så resten av blandingen i bollen, løk og hvitløk. Dekk med resten av tomatskivene, og dryss ost og pepper over. Dekk med aluminiumsfolie og stek formen i ovnen i ca 25 minutter.
Når fisken er klar, ta formen ut av ovnen og skru varmen opp til 200 grader. Fjern folien, og når ovnen er klar, sett formen inn igjen og bak videre i ti minutter, så osten danner en gyllen skorpe. Server fisken rykende varm.
6 porsjoner

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-TD og trykk på knappen: Print

Advertisements

8 responses to “Psari plaki / Ovnsbakt fisk

  1. Detta ska jag laga i morgon!

  2. Elsker fisk. Denne skal prøves i morgen!

  3. Da ønsker jeg dere begge god søndagsmiddag 🙂

  4. Dette smakte helt nyyyydelig!!!

  5. Denne vil jeg også prøve. Høres smaksrikt og godt ut. Fin blogg, Admirala.
    Malou

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s