Mageiritsa me kima / Påskesuppe med kjøttdeig

image

Selv om de fleste grekerne ikke er så nøye på fasten, som starter over en måned før påske, følger de fleste noen av tradisjonene omkring den. En av dem er å spise mageiritsa om natten etter gudstjenesten som starter like før midnatt påskeaften.

Tradisjonelt skulle det bare inntas flytende føde på påskeaften, mens første påskedag skulle man grille et helt lam (noe de fleste familier fremdeles gjør). Sulten river nok i mange rundt midnatt, og da skal man altså på påskegudstjeneste. Folk møter opp med stivpyntede stearinlys, og tenner dem ved hjelp av lysene i kirken, som etter sigende har ild fraktet helt fra Jerusalem. Selv de som aldri går i kirken møter gjerne opp denne natten, og står utenfor for å få flamme til lysene sine av dem som har vært inne i kirken. De tente lysene fraktes forsiktig hjem, og ved hjelp av dem tegner man et kors i sot over inngangsdøren. Så skal lyset stå og brenne hele natten.

Men flammen hjelper jo ikke på sulten. Derfor spiser de, nesten alle som en, mageiritsa. Der brukes innvollene av påskedagslammet til å lage en tykk, nærende og, synes grekerne, deilig suppe.

Men deilig… Det synes ikke jeg. Jeg er forholdsvis altetende, men setter grensen ved innvoller, noe dere gjerne må si er pysete. Men så var det noen som sa at man jo godt kunne lage suppen på oppmalt lammekjøtt også, og det er det jo klart man kan – iallfall vi som ikke har tenkt å slenge et helt lam på grillen neste dag. Så derfor oppskrift på denne berømte suppen, som selvsagt kan spises hele året, men sikkert funker fint som nattmat etter en lang fest med inntak av bare flytende føde. Den er deilig og vårlig, frisk og mettende!

 • 400 gr kjøttdeig/malt kjøtt, gjerne av lam
 • 1/2 dl olivenolje
 • 1 liten rødløk, grovhakket
 • 1 purre, i tynne strimler
 • 1 – 2 gulrøtter, i skiver
 • 2 -3 ss ris (ikke snarkokt, men både grøtris og middagsris funker)
 • 1 liter kraft eller buljong av lam, kylling eller grønnsak, spedd m. vann.
 • 200 gr romanosalat (ev. hjertesalat) i strimler
 • 1 egg
 • saft av 1 sitron
 • 1 dl dill eller bladpersille, eller en blanding, hakket
 • salt og pepper

Stek kjøttdeigen i olivenolje mens du knuser den til små biter. Når kjøttdeigen begynner å få farge, tilsetter du løk og purre og lar det steke med et par minutter. Ha i gulrøtter og ris. Hell over kraften og la dette koke under lokk i om lag 25 minutter, tilsett salaten de siste fem minuttene. Sjekk at risen er mør, hvis ikke kok videre til den er det.

Pisk sammen egg og sitronsaft i en bolle. Pisk inn en øse av suppekraften i dette. Ta suppegryten av varmen og hell eggeblandingen oppi mens du rører. Tilsett dill/persille. Varm forsiktig opp, til du så vidt når kokepunktet men ikke mer. Smak til med salt og pepper. Spis med godt brød.
Til 4

Kalo Pascha / God påske!

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-RX og trykk på knappen: Print

Reklame

2 responses to “Mageiritsa me kima / Påskesuppe med kjøttdeig

 1. Hei. Starter påsken litt tidlig og setter denne suppen på menyen til uken. Ser deilig og lett ut Ha en fin søndag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s