Vinbakte oliven

20140404-144814.jpg

Denne sjarmerende lille oppskriften har jeg hatt i mangfoldige år. Ikke vet jeg hvor jeg fant den, og ikke om den er gresk, men ingrediensene er iallfall hundre prosent greske. Det er til og med presisert i oppskriften at det skal være oliven fra Kalamata, en by på Peloponnes som har gitt navn til olivenen som dyrkes i området. De er store og saftige og kjøttfulle og de beste olivener som finnes (helt objektivt). De selges i Norge også, iallfall på Meny-butikker, på glass fra to produsenter, Iliada og Gaea. Marinaden du får oppskrift på her gjør dem enda bedre, og jeg synes de blir aller best om de får lov å ligge i marinaden et døgns tid etter de er bakt. Får du ikke tak i kalamataoliven, kjøp de største, sorte olivenene du finner, men ikke spanske, for i Spania lager de ikke svarte oliven, de bare tilsetter fargestoff til grønne oliven. Og det er aldri vellykket, og spesielt tragisk blir det når olivenen skal ligge i rødvinsmarinade som her.

20140404-144923.jpg

  • 2,5 dl kalamataoliven med stein (uten lake)
  • 1,25 dl rødvin
  • 1/2 ts oregano (tørket)
  • 1 hvitløksfedd, i tynne skiver
  • 2 ts olivenolje

Bland alle ingrediensene i et lite, ildfast fat. Sett fatet i ovnen på 160 grader, og bak i 20 minutter. Server olivenene, minus marinaden, selvsagt, etter ca ti minutters avkjøling. Eller la dem ligge i marinaden til neste dag, hell den av og server dem kalde. Rødvin eller ouzo er utmerket tilbehør.
Marinaden kan du godt ta vare på, den er god i gryter med rødt kjøtt, spaghetti bolognese, moussaka etc. Frys den om du ikke har slike kokeplaner i nærmeste framtid.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-Tb og trykk på knappen: Print

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s