Keik me rodia / Granateplekake

Granatkake

Dette er den vakreste formkaken jeg vet om. Mange synes formkaker er kjedelige, men denne kan umulig komme i den kategorien? Jeg har også bakt den i hjerteform og drysset sølvkulekakepynt mellom granateplefrøpynten – da blir den jo bare dødsromantisk, men jeg er ikke rosablogger, og takk for det, så her presenteres den mye mer prosasiske formkaka.
Uten glasur og granateplefrø til pynt er kaken holdbar i flere dager, og den kan godt lages dagen før og bare pyntes den dagen den skal spises. Konsistensen blir forholdsvis fuktig, og sånn skal det være. Oppskriften har jeg i utgangspunktet stjålet fra et gresk matnettsted som heter Mageirikes Diadromes. Det kan vel også være greit å vite at du trenger ca 3 granatepler til kaken, avhengig av størrelsen.

  • 4 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • ½ ts salt
  • 1,5 dl sukker
  • 2 egg
  • 200 gr gresk yoghurt eller matyoghurt
  • 0,25 dl mild olivenolje eller solsikkeolje
  • 0,5 dl friskpresset appelsinsaft
  • finrevet skall av ½ appelsin (bare det oransje)
  • 2,5 dl granateplefrø
  • olivenolje og litt mel til formen, eller bruk bakepapir
  • Glasur
  • 1,5 dl melis
  • ca 1 ss saft fra granateple
  • granateplefrø til pynt

Rør sammen 3,7 dl av melet, bakepulver, vaniljesukker, salt og sukker i en bolle.
I en annen bolle pisker du sammen egg, yoghurt, olivenolje, appelsinsaft og -skall. Pisk melblandingen inn i dette, gjerne med en mixer, til du har en jevn, luftig røre.
Bland granateplefrøene med resten av melet og vend dem forsiktig inn i røren med en slikkepott.
Smør en formkakeform med olje og dryss i melet så det dekker formen, eller kle formen med bakepapir. Hell i kakerøren. Stek kaken ved 180 grader i ca en time og et kvarter, nederst i ovnen. Ser den ut til å bli brent på toppen, dekk med bakepapir. Sjekk med en tannpirker om kaken er ferdigstekt: er det deigrester på den steker du litt mer.
Hvelv kaken på rist og la den avkjøles.
Lag glasuren: Granateplesaft lager du ved å ha noen granateplefrø i en tesil e.l. og presse dem med en skje, slik at saften renner ut. Tilsett denne saften litt etter litt i melisen, til du har en tykk røre. Bre den over kaken, og dryss over granateplefrø.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-PS og trykk på knappen: Print

Advertisements

2 responses to “Keik me rodia / Granateplekake

  1. Vakker! Med de røde bærene ser den litt «julete» ut, men passer sikkert like bra på terrassen en sommersøndag. Bra tips å bruke granateplefrø i kake!

    • Det er en typisk vinterkake i Hellas, for det er granateplesesong i landet da – og grekerne importerer helst ikke frukt. Granateplekjernene i kaken gjør den veldig fuktig, slik grekerne liker kakene sine, jeg baker den for pynten 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s