Biftekia gemista me feta / Karbonader fylt med feta

Bifteki

For lenger siden enn jeg velger å huske, la vi ferien til Naxos. To augustuker med sol og bad, mange utflukter, og fjorten kvelder med gresk mat og vin. Selv om vi likte å spise forskjellige steder og prøve ulik mat fra gang til gang, var det et sted vi var tre eller fire ganger. Den tavernaen lå like under borgen i hovedstaden, Chora, og husker jeg ikke feil het den To Kastro. Der serverte de fetafylte karbonader med naxospoteter. Og det var noe av det beste vi hadde smakt i Hellas!
Ærlig talt, hva er ikke å like med en saftig, grillet karbonade fylt med kremete feta? Og de gule naxospotetene, kjent for å være de beste potetene i Hellas – ikke de evige pommes fritesene, men bakt i aluminiumsfolie slik at den ble som en deilig norsk, potet. Sånn tenkte vi iallfall da.
Kokt eller foliebakt potet og kokte, grønne bønner er ikke standard tilbehør i Hellas, verken til bifteki eller noe annet, så er også Naxos en turistøy og tavernaene bærer større eller mindre preg av det.
Men selv nå, som jeg er mer bevandret i det greske kjøkken, spiser jeg fetafylte karbonader på denne måten. For den er best!

 • 500 gr karbonadedeig (men helst nymalt oksekjøtt)
 • 2 loffskiver e.l. uten skorpe
 • 1/2 finhakket rødløk
 • 2 fedd hvitløk, presset eller mortret
 • 1 egg
 • 1 ts dijonsennep
 • 1 ts tørket oregano eller timian
 • salt, pepper
 • ca 150 gr feta
 • olivenolje til steking

Ta karbonadedeigen ut av kjøleskapet så den blir romtemperert.
Legg loffskivene i vann noen minutter.
Klem så mye vann du kan fra loffskivene, og bland dem med kjøtt, løk, hvitløk, egg, sennep og krydder. Rør til deigen blir seig.

Biftekia1Del deigen i 4 og form flate ovaler. Fordel fetaen på den ene halvdelen av ovalene, enten i skiver eller grovsmuldret. Brett over den andre halvdelen av kjøttet, og form burgerne slik at fetaen er helt dekket. Grill eller stek i olivenolje i vanlig stekepanne eller grillpanne til karbonadene er gjennomstekt. Kok ev. stekepanna ut med en vannskvett.
Server med en gang, sammen med kokt/bakt potet som kan få en liten smørklatt og nykvernet pepper over seg, kokte, grønne bønner, sjyen fra stekepanna og kanskje også en klatt med tzatziki. Men vi som har spist dette på To Kastro i Chora Naxos, vi bruker ikke tzatziki til dette, bare så det er sagt.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-ON og trykk på knappen: Print

Reklamer

5 responses to “Biftekia gemista me feta / Karbonader fylt med feta

 1. Nok en oppskrift på dette-må-jeg-ha-til-middag-en-dag-lista (sammen med grønne bønner i tomatsaus)

  Jeg glemte forresten å svare ang gjesteblogging om greske cocktails. Det vil jeg gjerne. Om ikke det skulle bli med det første, er det ikke glemt, så vet du det 🙂

 2. Herlig mat fra en av mine favorittrestauranter på Naxos. God mat og magisk utsikt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s