Fasolakia giachni / Grønne bønner i tomatsaus

giaxni

For meg kan butikkene selge så mye hel- og halvfabrikata de bare vil, så lenge det ikke går ut over utvalget av skikkelig råvarer. Men i det siste har jeg verken fått tak i varer som kalkunbryst, brekkbønner, fiken og grønne bønner. Friske slike råvarer, vel å merke, fryst, tørket, panert, bresert eller degradert får man jo det meste i, men jeg vil gjøre alt selv (utenom å slakte kalkunen, der går grensen). Er folk blitt så late/kunnskapsløse at de ikke kan få middag på bordet uten at den kommer fra en glorete forpakning det bare er å varme opp? Etter vareutvalget å dømme er det visst slik.
Så når jeg skal lage denne supertradisjonelle retten må jeg altså ty til fryste bønner. (Jada, jeg er sur og viser det. Som marginal greker har man lov å vise følelser.)
Det tar ikke mer tid å lage dette enn å koke poteter, med mindre potetkoketid for deg er det som står bakpå Fjordland-pakken. (Jada, fremdeles sur.) Ikke sparer du tid på å bruke fryste bønner heller, for får du tak i ferske skal de koke like lenge som og sammen med potetene. Men fryst må det bli denne gang, sånn er standarden på matbutikkene i verdens rikeste land 🙂
I Hellas er dette en hovedrett, men du kan gjerne bruke den som tilbehør til det meste av middagsmat, egentlig!

 • 4 ss olivenolje
 • 1 rødløk, grovhakket
 • 1 hvitløkfedd, mortret eller most
 • 800 gr potet, skrelt og skåret i rause biter
 • 1 boks hermetiske tomater, i biter
 • 2 dl vann eller hvitvin
 • 1 buljongterning (grønnsak el kylling)
 • 600 gr fryste, grønne bønner
 • salt, pepper, ev litt sukker
 • ev. fetaost og mer olivenolje til å ha oppå til slutt
Hell oljen i en gryte, og fres rødløken til den mykner. Tilsett hvitløk og potet og fres et minutts tid til. Hell tomater og vann eller vin i gryta, sammen med buljongterningen. Kok i et kvarter, ha oppi bønner. Kok til alt er mørt. Smak til med salt og pepper, og er tomatsausen veldig syrlig tilsetter du sukker etter smak.
Spises varm eller romtemperert, gjerne med feta og brød.
Til 4 som hovedrett, til det dobbelte som tilbehør.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-Ow og trykk på knappen: Print

Reklamer

2 responses to “Fasolakia giachni / Grønne bønner i tomatsaus

 1. Bruke tid på å lage mat – det e fali det !
  Men poteter har de nå i alle fall på butikken. Ikke alltid gode poteter, men sikkert gode nok til ukritiske nordmenn. Har grepet meg selv i å kjøpe franske, importerte poteter i selveste pottitlandet Norge. Frosne grønne bønner er nå heldigvis ikke så verst da :)) og løk får man også fatt i, til og med rødløk av og til.

  • Husker godt da mine foreldre kjøpte sekkevis med poteter av en nærboende bonde som de lagret i binger i kjelleren (de lagret potetene, ikke bonden, altså). Det var potetene sine, det! Jeg fusker i amadinepoteter og andre utlendinger rett som det er, men den der halvskjeve, jordsvøpne, sentvoksende knollen rett fra åkeren like i nærheten var uansett best 🙂 Ah, nostalgi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s