Patates gemistes / Fylte, bakte poteter

PatataGemista

En hel bråte tavernaer har måttet stenge de siste årene i Hellas. Folk tar seg ikke råd til å gå ut og spise i samme grad som før, mange har ikke råd til å gå ut og spise i det hele tatt. Dessverre er det ikke alltid slik at det er de dårlige tavernaene som forsvinner først. Beliggenhet, hvem det faste klientellet er og mulighet/evne til omstilling har for eksempel også noe å si. Hva som gjorde at en av de beste tavernaene i Nafplio gikk ad undas for et par år siden vet ikke jeg, men trist er det uansett.

Denne tavernaen serverte noen deilige, fylte poteter, som jeg jo de siste årene har vært tvunget til å lage selv. Fylte grønnsaker er vanlig kost i Hellas, men da gjerne i form av paprika, tomater eller squash, fylt med ris og andre ganske magre og sunne godsaker. Når poteter serveres fylt, er det oftest med ost, fløte og bacon eller skinke, og altså ikke en særskilt gresk rett. I dag skal jeg unne meg en sånn!
  • 2 store poteter eller 4 vanlige.
  • 50 gr kokt skinke, i strimler
  • 75 gr reven, smaksrik gulost, parmesan er godt om du ikke har en gresk ost.
  • 1/2 grønn paprika, i småbiter
  • ev. ca 8 sorte oliven, skåret i mindre biter
  • 2 dl lettfløte
  • et lite dryss tørket oregano
  • salt, pepper
  • 1 ts olje eller smør til formen
Detaljer
Skrubb potetene godt, de skal spises med skallet på. Enten kan du pakke dem inn i aluminiumsfolie og bake dem på 220 grader til de er myke, eller koke dem i vann på vanlig vis. Imens blander du alle de andre ingrediensene. Oliven er ikke vanlig, men veldig godt oppi, synes jeg.
Legg potetene på en fjøl, og skjær av et lokk på langs. Med en teskje skraper du ut litt av potetkjøttet, anslagsvis halvparten / to tredjedeler av det, det er ikke så nøye. Kast lokk og det utgravde. (Ja, jeg vet, fullstendig ugresk, usolidarisk, ugrønt, umoralsk og en masse annet på u-. Er du et bedre menneske enn meg kan du blande potetkjøttet i fyllet, bruke det i en suppe eller lage en liten porsjon potetstappe av det.)
Legg potetene i en smurt, ildfast form og fordel fyllet i dem. Sannsynligvis har du for mye fyll, det er ok, bare legg det mellom potetene, (det fyllet smaker ekstra godt, vil du snart oppdage!) Bak potetene ved 220 grader, litt over midten i ovnen, til fyllet begynner å bli gyllent, det tar omlag 15  minutter i min ovn.
Potetene spises varme, som egen rett sammen med en frisk salat, eller som en meze.
 Til 2

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-MW og trykk på knappen: Print

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s