Spanakorizo / Spinatris(otto)

20130811-184918.jpg
Spinatris er en sånn rett som spises ofte i greske hjem, men som jeg aldri har sett på en tavernameny. Dette er gresk bondekost, næringsrik og gullgod. (Garantert mye bedre enn du tror!) Og som all bondekost, kan du gjerne erstatte de fleste av ingrediensene med det du har eller liker best. La oss begynne med risen. Jeg bruker det grekerne kaller karolinaris til dette, dvs en risottoris, men det er vanligst å bruke vanlig middagsris/langkornet ris. Spinaten må være fersk, og det ser ut som det er en enorm mengde, men fortvil ikke: den krymper betydelig. Dill er nesten selvskreven, men du kan gjerne erstatte bittelitt av den med frisk mynte, eller bruke persille om du ikke liker dill. Kanskje vil du krydre med litt spisskummen, og kanskje bruker du vineddik og sløyfer sitronen. Jeg bruker ristede pinjekjerner på toppen (selv om jeg glemte dem da jeg tok bildet), men du kan godt servere med et stekt egg, eller kanskje foretrekker du oliven og fetaost? Videre kan du servere dette som en egen rett – som en risotto – men den funker fint sammen med stekt og grillet kjøtt også. På toppen av det hele kan du servere risretten både grytevarm og romtemperert. Hvis dette ble skikkelig forvirrende, er det bare å følge oppskriften😉

  • 3 – 4 ss extra virgin olivenolje
  • 1/2 gul løk, finhakket
  • 1 fedd most hvitløk
  • 1,5 dl ris, se over
  • 400 gr spinat, grovhakket om det trengs
  • ca 3,5 dl kyllingbuljong eller -kraft
  • 1/2 bunt dill, hakket, samt litt til pynt
  • saft og finrevet skall av 1/2 sitron
  • salt og pepper
  • 2 ss pinjekjerner

Varm oljen i en stor gryte, tilsett løk og hvitløk og fres til det mykner men ikke brunes. Tilsett ris og fres videre til den er blank. Ha spinaten i gryta, gjør det i etapper om mengden er for stor for gryta. Legg på lokk og la spinaten falle sammen. Tilsett buljongen/kraften, og kok videre under lokk til risen er nesten ferdig. Bruker du risottoris rører du om noen ganger, bruker du langkornet ris lar du gryta stå i fred. Det siste kokeminuttet, sånn cirka, tilsetter du dill, sitronsaft og sitronskall, og smaker til med salt og pepper. La gjerne risen avkjøles litt før du fordeler den på tallerker, drysser over pinjekjerner og pynter med en dillkvast.
Hovedrett til 2, tilbehør til minst 4.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-Mq og trykk på knappen: Print
 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s