Feta bakt med tomat og oregano

Fetatomat

Nå får du oppskrift på en av de rettene som byr på essensen av gresk mat. Fetaost, tomat, oregano, hvitløk, olivenolje og oliven. Fetaen blir mer kremete og endrer litt karakter når den blir bakt, og pares så vellykket med den skarpe tomatsausen og de en anelse beske olivenene. Åh, lykke!
Chilliflakes er derimot ikke typisk gresk, selv om den brukes i mat med aner fra Tyrkia, men den passer helt supert sammen med dette. Er du skeptisk kan du selvsagt sløyfe den.

Dette er en mezé, jeg lager den rett som det er som en forrett, og gjerne i porsjonsskåler sånn som her, for da blir det litt lekrere enn om gjestene skal forsyne seg av en felles bolle. En skive nybakt brød er alt du trenger i tillegg.
Det fine med dette som forrett er at du kan lage det klart i god tid. Fordel osten i skålene, kok sausen og fjern stein fra oliven og skjær den i skiver. Like før dere skal spise heller du sausen oppå fetaen, pynter med oliven og baker det hele. Enkelt!
Oppskriften kommer fra Cretan Style Community på Facebook.

  •  2 ss olivenolje + litt til formen(e)
  • 2 hvitløksbåter, i tynne skiver
  • chilliflakes etter smak
  • 1 boks plommetomater, grovhakkede
  • litt sukker
  • salt, pepper
  • 2 ss frisk oregano eller 2 ts tørket
  • 250 gr gresk feta, brukket opp i store biter
  • en håndfull oliven, hele eller i skiver

Varm oljen i en gryte, tilsett hvitløken og stek til den dufter, men ikke så lenge at den brunes. Hell tomatene i gryten sammen med chili. Kok uten lokk i ca 25 minutter til sausen tykner. Smak til med sukker, salt og pepper og rør inn oregano.
Smør et lite, ildfast fat eller fire porsjonsformer med olivenolje, og legg i fetaen. Hell over sausen, dryss over oliven. Bak v  200 gr i 20 minutter.
Spises varm eller lunken.
Forrett til 4
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-LB og trykk på knappen: Print

6 responses to “Feta bakt med tomat og oregano

  1. Denne laget jeg igår. Nydelig! Takk for oppskriften!

    Hilsen
    Svetlana

  2. Dette er en av mine store favoritter. Nydelig. Og enkel å lage. Takk for oppskrift. Her i huset spiser vi mest gresk mat. Uansett om vi er hjemme i Norge eller på øya vår Kalymnos.
    Jorunn

    • Ja, sant det er godt! Og så enkel å lage. Hyggelig at du har funnet en favoritt her🙂
      Kalymnos er flott! Jeg har bare vært der på dagstur, men min venninne Birthe holder malekurs der hvert år. Hun er veldig begeistret for øya, og planen er at jeg skal besøke henne der en av de nærmeste årene. Gleder meg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s