Rizoto me padzaria / Risotto med rødbeter

RisottoDet finnes mange gode spisesteder i Athen, men få av dem i Plaka der hvor de fleste turistene spiser, bare så det er sagt. Min absolutte yndlingsrestaurant i Athen heter Kuzina, den ligger i bydelen Thisio, i gåavstand fra Plaka. Adressen er Adrianou 9.
Når jeg tenker meg om er Kuzina ikke bare favorittrestauranten i Athen, den er favorittrestauranten full stopp.
Maten er umiskjennelig gresk, med helt perfekte, friske, ofte lokale råvarer, og tilberedt og sammensatt på ofte uventede og alltid fristende måter. Dette er gresk gourmet, ikke jålete eller pretensiøst, men så velsmakende at jeg rett som det er føler behov for å bryte ut i en arie eller noe, iallfall hadde jeg gjort det om jeg kunne synge.
Nuvel.

Hefaistos-templet bak takterrassen til Kuzina.

Hefaistos-templet og takterrassen til Kuzina.

Det er ikke bare maten. Det er lokalet. De har mange bord ute på gatenivå, og at Pireus-metroen går forbi i en slukt like nedenfor er på ingen måte plagsomt, for utsikten er så fin. Inne er det stilig og hvitt og lyseblått, men aller, aller finest er det på takterrassen, hvor det er bar og forholdsvis få bord, så få at du må bestille på forhånd, noe du for øvrig kan gjøre via nettet. For det er der utsikten virkelig kommer til sin rett. Alt du ser er Akropolis, Hefaestos-tempelet, parkene de ligger i, og du skimter så vidt (det mye nyere) astronomiske observatoriet på Nymfenes ås helt oppe til høyre. Det er tross alt ikke så veldig forskjellig fra den utsikten Sokrates og Platon og de hadde for nesten 2500 år siden, bortsett fra at severdighetene er så fint opplyst nå, så det blir nesten enda vakrere.

Her har jeg prøvd å gjenskape en rødbeterisotto jeg har spist flere ganger hos Kuzina. De skifter meny ganske ofte, og da jeg var der sist var rødbeterisottoen borte, så da ble altså løsningen å prøve å lage den selv. Kuzina-standard får jeg aldri til, men det ble jammen ikke så langt unna!

  • 2 rødbeter
  • ca 5 dl vann med 1/2 buljongterning eller fond, men har du ekte kyllingkraft er det best
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 liten rødløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 2,5 dl risottoris
  • 2 dl hvitvin
  • 1 ss smør
  • 1,5 – 2 dl nyrevet graviera eller parmesan
  • salt, pepper

Kok rødbetene med skall. De har omlag samme koketid som poteter, men de kan godt ha litt tyggemotstand. Når de er klare, skreller du dem og skjærer dem i små biter.
Imens setter du vann + buljongterning eller kraft til kok i en gryte, og lar det varme seg opp til omtrent kokepunktet. Du varmer oljen opp i en annen gryte, og freser løk og hvitløk til det mykner. Tilsett risen og la den steke med i omlag ett minutt. Hell oppi vinen, og la den koke til den er nesten fordampet. Deretter tilsetter du en øse av buljongen/kraften, koker og rører innimellom, til væsken er nesten innkokt, en ny øse buljong… Fortsett slik til risen er akkurat passe kokt, altså med en anelse hard kjerne. Smak ofte etter den har kokt totalt i ca 15 minutter. Risottoen skal ikke være tørrkokt men være kremete og fyldig, ha konsistens som en god risgrøt eller veldig tykk suppe.
Ta gryten av varmen, rør inn osten og smøret og smak til med salt og pepper. Vend forsiktig inn rødbetene, slik at risottoen blir marmorert.
Til 2

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-KL og trykk på knappen: Print

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s