Papoutsakia oniro / Drømmesko

Drømmesko

Kjøtt- og tomatsausfylte squash med ostesaus på toppen – det er en favoritt! Vanligvis lages denne retten med aubergine, og da kalles den bare papoutsakia (sko), fordi de fylte grønnsakene med litt fantasi ser ut som sko. Drømmesko som navn på retten når den lages med squash fant jeg på en gresk matblogg, men oppskriften er min egen. Drømmeskoene serveres varme eller lune, gjerne med en brødbit til.

  • 1 rødløk, finhakket
  • 300   gr kvernet lammekjøtt eller karbonadedeig
  • 1 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, most eller mortret
  • 2 toppede ss tomatpuré
  • 1 dl vin (rød, hvit, rosé spiller ingen rolle)
  • en vannskvett
  • 4 squash
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • ca 3 dl melk
  • en god neve smaksrik gulost, graviera eller parmesan
  • noen hakkede friske mynte-, basilikum- eller oreganoblader
  • salt, pepper

Lag en kjøttstuing ved å frese løk og kvernet kjøtt i olje. Når det er brunt og duftende tilsetter du hvitløk og tomatpuré og lar det få steke et par minutters tid, deretter har du oppi vin, salt og pepper. Rør inn nok vann til at du har en tykk stuing. La sausen koke under lokk mens du gjør resten.

Kok squashen i saltet vann til den er mykere, ca 10 min. Ta dem opp, del dem i to på langs og fjern frøene med en liten kniv.

Lag hvit saus ved å smelte smør, røre inn melet og la det frese litt i gryta. Tilsett melken litt etter litt til du har en tykk, hvit saus. Kok i fem minutter, tilsett mer melk om det blir helt grøt. Ta gryta av varmen og la osten smelte i sausen. Smak til med salt og pepper.

Legg squashhalvdelene, eller skoene som de nå er omdøpt, tett i tett i et ildfast fat. Rør urten inn i kjøttstuingen, smak til, og fordel den oppi squashen. Øs noen ss ostesaus over hver sko. Stek dette i øvre del av ovnen på 220 grader i ca 15 minutter, til sausen har litt farge.
Til 4

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-JZ og trykk på knappen: Print

2 responses to “Papoutsakia oniro / Drømmesko

  1. Zucchinipizza på instagram,
    har laget det og det var overraskende godt.
    Flott blogg !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s