Gigantes sto fourno er en svært populære gresk rett, kanskje har du spist den på en taverna? Jeg lager dette ganske ofte, og med tiden har jeg endret litt på oppskriften som ligger her. Derfor får du nå en revidert utgave, og også en bedre utgave, synes jeg. Men hva som er best er jo en smakssak. Dette er en diger porsjon, men den holder seg fint flere dager i kjøleskapet. Om sommeren spises den helst romtemperert som mezé, eller sammen med fetaost og brød til lunsj eller middag.
- 500 gram tørkede limabønner
- 2 dl olivenolje
- 2 løk, grovhakket
- 4 hvitløkfedd, finhakket
- 2 ss tomatpuré
- 1 boks hermetiske, hakkede tomater
- 0,5 dl vann
- 1 strøken ss tørket oregano
- 1 strøken ss tørkede selleriblader, om du har
- 1 ts spisskummen
- 2 ts sukker
- pepper og salt, bruk sellerisalt om du ikke har tørkede selleriblader
Legg bønnene i vann over natten. De sveller mye, så bruk rikelig med vann i en stor bolle. Neste dag, eller iallfall etter minst åtte timer – men gjerne mer – heller du vannet av bønnene og skyller dem. Kok dem i nytt vann 20 minutter, og sil vannet fra.
Varm oljen, stek løk til den så vidt begynner å få farge, tilsett hvitløk, tomatpuré, hermetisk tomat, vann og alt krydderet unntatt salt/sellerisalt. Vær forsiktig, det kan sprute hvis oljen er for varm! Kok sausen i 20 minutter.
Bland bønner og tomatsaus og ha dette i et vidt, ildfast fat eller en liten langpanne. Bak ved 200 grader i ca 2 timer. Vend på bønnene etter en time og så igjen når de har bakt 1,5 timer, og tilsett mer kokende vann om det virker tørt – og det gjør det nok! Du skal ende opp med en tykk, fyldig tomatsaus til slutt. Bønnene skal være helt uten tyggemotstand når retten er ferdig, og baketid avhenger av flere ting, bl.a. hvor lenge bønnene har vært tørket og hvor lenge du har vannet dem ut. Smak til med salt/sellerisalt helt til slutt. Spis varm eller romtemperert.
En tredje gigantesvariant finner du her: Gigantes med oliven
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-J8 og trykk på knappen:
Hei. Jeg er så fornøyd med denne oppskriften. Blir like godt hver gang. Og jeg lager gigantes ganske ofte. Seinest idag. Stooor porsjon. Bruker den til lunsj eller tilbehør til middag. Sammen med Feta er det nam namTusen takk!
Hilsen Jorunn
Hei Jorunn! Så koselig å høre 😃 Den retten lages ofte på mitt kjøkken også, varierer den med hvitløksbønner ( https://godgreskmat.wordpress.com/2015/01/13/gigantes-skordati-hvitloksbakte-bonner/ ) Har du laget det? Blir best om du lager den på tørkede bønner, selvsagt.
Hilsen Merete
Jeg foretrekker den med tomatsaus. Selv om det tar litt tid så er tørkede bønner å foretrekke. Gir ikke en industriell smak . Hvis den forklaringen gir noen mening… Men bruker hermetiske også av og til. Ikke alltid lett å få tak i tørkede store hvite bønner her hjemme. Liten by.