
Paximadia med mandler har jeg lagt ut oppskrift på tidligere, dette er en mer spesiell variant, og Peter på Souvlaki for the soul sier den ikke er typisk gresk. Men anisbrennevinet ouzo er jo så gresk det kan få blitt, det samme er pistasjnøtter, og bakeriene i Hellas selger paximadia i alle slags varianter. Såh!
Da jeg skulle lage disse paximadiaene denne gangen, hadde jeg for få pistasjnøtter, og måtte erstatte 1/4 av dem med mandler. Det gikk helt fint!
Paximadia er som en slags kjeks å regne, eller bedre: som italiensk biscotti. De er gode til kaffe og te og som strandmat/nistemat. Disse smaker deilig av pistasjnøttene og anis, og kan oppbevares i en evighet i en boks.
- 3 dl pistasjnøtter (usaltede)
- 3 dl rørsukker (Peter bruker farin)
- 2 store egg
- ca 4 dl hvetemel
- 1 ts bakepulver
- 2-3 ss ouzo
Pistasjnøttene rister du i tørr panne til de dufter godt, pass på at de ikke svir seg. Og ja, de skal være hele
Pisk sammen sukker og egg til eggedosis. Rør inn resten og kna godt. Deigen skal være myk, men den skal kunne formes. Juster med mel eller vann. Rull deigen på melet bakebord til en ca 30 cm lang rull.
Legg rullen på en smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Stek den v 150 grader i ca 30 minutter, eller til den er lett gyllen, midt i ovnen. La rullen, som nå ser ut som et brød, hvile i 15 minutt, mens du reduser ovnstemperaturen til 120 grader.

Legg skivene på en rist, og stek dem i ovnen i 15 min eller mer, til de er tørre.
Avkjøl og legg i boks.
For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-IQ og trykk på knappen: