Revithia sto fourno / Kikerter i ovn

20130402-123416.jpg

Jeg har fire store matbutikker i nærheten av leiligheten min i Stavanger. Ingen av dem selger tørkede kikerter, bare hermetiske. I nærheten av leilligheten min i Nafplio har jeg også fire store matbutikker. Ingen av dem selger kikerter på boks, men alle selger den tørkede varianten.
Dette gjør meg rent filosofisk. For det er ikke sånn at grekerne har så mye mer fritid enn nordmenn. Faktisk er det tvert imot. Og de spiser sykt mye mer kikerter enn nordmenn. Likevel tar de seg tid til å bløtlegge og koke kikerter. Og vet du hvorfor? Jo for kikerter er bedre når du bløtlegger og koker dem selv. Det har grekerne skjønt, men tydeligvis ikke nordmenn. Jeg spurte en av mine lokale kjøpmenn i Stavanger, Hvorfor har du ikke tørkede kikerter? Jeg har hermetiske, sa han, og de er like gode.
Nei, de er ikke det. Men det kan man jo tro, når man er norsk, fordi vi vel aldri har spist annet. Og fordi hurtig matlaging er viktigere enn smaken mat får når den får lov å ta den tiden den trenger. Fordi mat i Norge ofte bare behandles som et nødvendig onde, vel kanskje ikke onde, men likevel, mens i Hellas er maten en viktig og berikende del av dagen.
Prøv å koke kikertene selv. Jeg lover, det er ikke bortkastet tid. Denne oppskriften er basert på det, men for all del, hvis ikke du heller får tak i tørkede kikerter på din matbutikk, kan dette lages med hermetiske også. Det blir godt det også. Men det blir bedre med dem du koker selv.
Hummus lages også av kikerter, så kok en stor porsjon når du først er igang!

2,5 dl tørkede kikerter (ev 6 dl hermetiske, uten lake)
0,5 dl olivenolje, pluss litt til formen
1 stor løk, grovhakket
1 neve selleriblader eller 2 selleristilker, i biter
1 grønn paprika, i biter
1 gulrot i biter
2 hvitløkfedd, finhakket
litt oregano, gjerne tørket
litt safran, om du har
1/2 ts allehånde
2 ts sennep
saft av 1/2 sitron eller en skvett hvitvin
2 dl kraft eller vann + buljong (grønnsak el kylling)
salt, pepper

Bløtlegg kikertene i masse vann i minst 8 timer, men det gjør ikke noe om de bløtlegges lengre. Hell av bløtevannet, og ha ertene sammen med friskt vann i en kjele. Kok opp, skum av, og kok til ertene er akkurat møre. Det tar ca 45 min 1 time. Hell av kokevannet.
Bruker du hermetiske kikerter, skyll dem godt.
Smør et ildfast fat med litt olje, og hell ertene i det.
Fres løk, selleri, grønn paprika, gulrot og hvitløk i olivenolje i ca 5 minutter. Tilsett sitronvann/vin og kraft, sennep og krydderne, og kok opp. Hell dette over kikertene og bland det sammen. Bak dette under lokk eller aluminiumsfolie i 45 minutter på 200 grader. Server varm, lunken eller kald, med fetaost eller gresk yoghurt samt ferskt brød, og pass på at alle får litt av den deilige sjyen som danner seg i bunnen av fatet.
Hovedrett til to, tilbehør til minst fire.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-Hh og trykk på knappen: Print

5 responses to “Revithia sto fourno / Kikerter i ovn

 1. Å, det hørtes deilig ut. Skal kjøpe tørkede kikerter idag:-), har hermetiske i skapet. I morgen blir det Revitthia sto fourno. Gleder meg.

  Lurer på om du kan hjelpe meg med å svare på noen spørsmål? Hvordan kommer man seg lettest til Napflio? Bør man bestille hotell hjemmefra?. Vi har tenkt å reise rundt 1.6., hvordan er været da? Vi = datter 26, min mann 49, og jeg 50. Vi ønsker oss fred og ro, men tilgang til sandstrand, god grek mat, litt severdigheter og for datterens skyld gjerne noe shoppingmuligheter.

  • Hei Anita! Det er aldri feil å reise til Nafplio 🙂
   Begynnelsen av juni er en flott tid. Været er selvsagt ikke helt det samme fra år til år, men regn med fra 25 grader og oppover på dagtid og lune kvelder – en lett strikkejakke holder for de kaldeste av dem. Det kan komme en skur, det kan være overskyet, men det er unntakene. Nafplio er veldig sol-sikkert sammenlignet med de fleste andre plassene i Hellas. Vanntempen er avhengig av så mangt, men rundt 20 er vel vanlig.
   Dere trenger ikke bestille hotell, det er masse å velge blant på den tiden. I helgene er det mange greske turister i Nafplio, men de pleier ikke å fylle opp ethvert rom, altså.

   Mat – masse gode steder, les her for noen forslag:
   http://www.visitnafplio.net/visitnafplio.net/Nafplio/Entries/2011/5/13_Entry_1.html

   Strender, se her:
   http://www.visitnafplio.net/visitnafplio.net/Strender.html

   Severdigheter er det masse av, sjekk visitnafplio.net, og det er masse bra butikker både i den gamle og nye delen av Nafplio, særlig for klær, smykker, vesker og sko. Nesten ikke kjedebutikker, så direkte rimelig er det ikke, men særlig på vesker og smykker kan man likevel gjøre gode kjøp.

   Transport, fly til Athen, se videre reisemuligheter her: http://www.visitnafplio.net/visitnafplio.net/Kart_Transport.html

   Har du flere spørsmål, bare mail meg på visitnafplio()yahoo.no
   Hilsen Merete

 2. Hei. Nå står denne retten i ovnen klar til å nytes til middag idag. Lagde stooor porsjon. Har du noen erfaring med om denne kan fryses? Vet at den er god med feta, men kan den serveres med fisk? Evt hva slags ( norsk) fisk? Kylling passer også bra og svinekjøtt syns jeg.
  Hilsen Jorunn

  • God morgen!
   Jeg har aldri prøvd å fryse dette, men det holder seg flere dager i kjøleskapet, iallfall. Hvit fisk er veldig godt til, både kokt og stekt – men kanskje aller helst panert, godt med en sprø skorpe på fisken.
   Hilsen Merete

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s