Loukoumades / Luftige honningboller

20130321-201754.jpg

Det hender, når jeg drikker kaffe på greske kafeer og føler at jeg har fortjent en ekstra godbit, at jeg bestiller loukoumades. For det er sykt godt. Helt nystekte skal de være, og kledd av honning, sprø utenpå og myke inni. Nam!
Loukoumades er litt i slekt med våre smultringer, men de har en lettere konsistens og deigen er sukkerfri, noe som altså oppveies av honningen de bades i. Det er ikke vanskelig å lage loukoumades, snarere tvert imot, det som er vanskelig er å få dem kulerunde og jevne slik som på kafeene. Men vet du hva? Der har jeg sluttet å bry meg om. Mine loukoumades har kunstneriske fasonger ( sier jeg til meg selv, selvbedrag er noen ganger helt ok), ikke to blir like, og det er jo bare flott!
Disse loukoumadesene blir skikkelig lekre og veldig luftige. Fortrekker du fastere konsistens, tilsett mer mel. Oppskriften gir et helt hav av loukoumades, halver den om dere bare er 2-4 som skal spise. Er det forresten noen som har forslag til norsk navn på loukoumades?

Deigen:
5 gr tørrgjær (ca 1 strøket ss)
2,5 dl fingervarmt vann
1 ts honning
3 dl hvetemel
en klype salt
1 ss olivenolje

Resten:
Olivenolje eller solsikkeolje til frityrsteking
Gresk honning eller annen flytende honning
Kanel og/eller litt hakket valnøtt

Løs opp gjæren i vann og honning. Bland alt til deigen til du har en jevn, nesten flytende deig, bruk gjerne kjøkkenmaskin. Dekk den med plast og la den stå lunt til heving i ca 40 minutter, til den har doblet i størrelse.
Varm oljen i en kjele. Oljen skal stå 3 – 4 cm opp i kjelen. Oljen er klar når den bruser rundt skaftet på en tresleiv.
Dypp to teskjeer i vann, fyll en teskje med røre, og med den andre skjeen til hjelp skraper du røren oppi oljen. Fortsett til du har brukt opp deigen, men ikke la loukoumadesene ligge for tett. (Med andre ord steker du i flere omganger.) Snu loukoumadesene når de er fint brune på den ene siden. Total steketid er 4-5 minutter. Etter at du har fisket dem opp av oljen legger du dem på noen lag kjøkkenpapir oppi en vid skål. Skålen kan du sette på ca 50 grader i stekeovnen, slik at loukoumadesene holder seg varme.
Når du har stekt alle fjerner du kjøkkenpapiret, heller godt med honning over, og deretter drysser du på litt kanel. Hakkede valnøtter er også vanlig som pynt i stedet for eller sammen med kanel.
Spis og nyt umiddelbart.

Og god påske!

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-GS og trykk på knappen: Print

6 responses to “Loukoumades / Luftige honningboller

  1. Det foreslås Honningboller her! 🙂

  2. Åh herregud, Loukomades er bare helt himmelsk! Jeg har bare prøvd å lage det hjemme selv – èn eneste gang – og det resulterte i 2. grads forbrenning på høyre hånd da en av bollene bokstavelig talt eksploderte og sprutet kokvarm olje rund omkring! Men det var antakelig noe feil med oppskriften, teorien min er for mye gjær. Nå ble jeg fristet til å prøve en gang til:)

    • Hjelp, det visste jeg ikke kunne skje engang! Har vært lykkelig uvitende om det når jeg har laget loukoumades. Men det høres jo rimelig ut at for mye gjær kan være synderen. Lykke til neste gang 🙂

  3. Husker bestemoren min lagde noe hun kalte krumelurer,det var smultstekte «boller» i de underligste formasjoner,men de var ikke dyppet i honning.Det hørtes godt ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s