Kounoupidi sto fourno me graviera / Blomkålgrateng med ost

Blomkålgrateng er ikke en spesielt gresk rett, men når blomkål serveres i Hellas kan det gjerne være i form av en grateng. Denne oppskriften har egentlig biter av apaki i seg, et røkt svinekjøtt fra Kreta. Det får vi så vidt jeg vet ikke tak i Norge, men du kan erstatte det med annet røkt kjøtt eller rester av fenalåret. Eller, som jeg har gjort her, med røkt kalkunfilet, for det var det jeg hadde i kjøleskapet. Videre brukes graviera, en nydelig gresk ost som godt kan erstattes av gruyere eller en vellagret sveitserost.

  • 1 lite blomkålhode, i buketter
  • 2 ss smør
  • 1 liten løk, i tynne skiver
  • 1 strøket ss hvetemel
  • 3-4 dl melk
  • 100 gram røkt kjøtt, fenalår eller røkt skinke, i strimler
  • 150 gr revet graviera/gruyere/lagret sveitserost
  • 1 ts dijonsennep
  • salt, pepper
  • litt griljermel/strøbrød

Kok blomkålen et minutt i saltet vann. Hell fra vannet i et dørslag.
Smelt smøret i en kjele, og stek løken myk, ikke brun. Dryss over hvetemelet, og rør det inn. Hell melken over i etapper mens du pisker kraftig, som når du lager hvit saus. La dette småkoke i fem minutter. Slå varmen av plata. Rør inn fenalår/skinke, halvparten ost og sennep, og bland dette sammen med blomkålen. Smak om du trenger mer salt og pepper.
Tøm alt i en smurt, ildfast form, dryss over resten av osten samt strøbrødet.
Stek høyt i ovnen v 210 grader i 15-20 minutter eller til overflaten på gratengen har fått litt farge.
Spis gratengen sammen med en grønn salat og brød som lunsj eller middag.

Til 2, minst

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-CU og trykk på knappen: Print

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s