Siropi rodiou / Grenadine

Lager du drinker, har du nok brukt grenadine. Men vet du var det er? Jo det er en sirup av granateple kokt med vann og sukker. Og den hjemmelagede er så mye bedre enn den ferdigkjøpte, så ikke lag den dersom du ikke har tenkt å fortsette med det, for etter å ha smakt den kommer du aldri til å orke kjøpeskvipet igjen – sistnevnte inneholder ikke granateple engang, bare i kunstig form.

Granatepler har vokst i Hellas i tusenvis av år. Det antikke Hellas var granateplene forbundet med døden, på bakgrunn av myten om Persefone som ble tvunget til å være i Hades’ dødsrike i vinterhalvåret fordi hun hadde spist frø fra et granateple.  Senere er granateplene forbundet med fruktbarhet, hell og overflod, og gis for eksempel som symbolsk gave til dem som har kjøpt seg nytt hus.

Vi beveger oss tilbake til oppskriften med et lite tips: Til velkomstdrink, hell en ss grenadine i et vinglass, og fyll opp med tørr hvitvin eller musserende vin. Du kan også lage ”Norges beste drink”, eller finne en cocktail med grenadine i denne svenske databasen. Bruk den som saft, med isbiter og vann, eller bland den med ferskpresset appelsinjuice.

  • Granatepler
  • Vann
  • Sukker

Rens granateplene over gryten de skal kokes i, så du får med deg all saften. Granateplene renses enklest ved å deles i fire båter, og så peller du ut frøene med fingrene.
Hell over vann så det står kant-i-kant med frøene.
Kok opp, og la dette koke i ti minutter, mens du moser frøene så godt du kan med en potetmoser eller kraftig treskje.
Sil fra frøene  en finmasket sil, og press på dem så du får ut all saften. Vil du ha klar grenadine, sil også gjennom et stykke tøy til slutt (det gidder ikke jeg).
Mål hvor mange dl granateplesaft du har, og hell den tilbake i gryta sammen med 2/3 av tilsvarende mengde sukker. Eksempelvis, har du 7,5 dl saft tilsetter du 5 dl sukker.
Kok dette uten lokk i 15 minutter, og hell på gullende rene, varme flasker – steriliser flaskene om du har tenkt å oppbevare grenadinen mer enn et par uker.

Molasses:
Innkokt grenadine kalles molasses, og brukes hovedsakelig i det midt-østenske kjøkkenet. Jeg bruker det til allslags mat, særlig setter det spiss på tomatbaserte sauser og gryteretter, men prøv også en liten dæsj over iskremen eller yoghurten. Nam!

Lag grenadine som beskrevet over, men i stedet for å stoppe kokingen etter 15 minutter, kok videre til væsken tykner noe og er redusert til halve mengden, ca 20 minutter til. Hell på steriliserte flasker.

Mengde: Kommer an på granateplenes kvalitet, men rundt regnet gir ett stort granateple ca én dl grenadine.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-D1 og trykk på knappen: Print

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s