Keik me achladi / Pærekake

Hver høst må jeg lage pærekake, gjerne en slik du får oppskrift på her, med masse krydder og mandler. Jeg vet ikke hvorfor, men det er noe eget med høstpærer, selv om vi får kjøpt pærer hele året.  Kanskje har det med naturens gang å gjøre. Jeg kjøper masse pærer om høsten, og de som ikke brukes i kaker får gjerne følge av blåskimmelost og portvin eller gresk mavrodafni-vin.
Årets pærekake kommer fra den greske matbloggen Olive Tomato, men jeg har forandret litt på den. Olive Tomato-bloggeren fant oppskriften på et spansk nettsted, og også hun forandret litt på den. Oppskriften er altså ikke typisk gresk, men kaken er uansett kjempegod, og holder seg lenge saftig og god på grunn av alle pærebitene.
Det som er typisk gresk er i hvert fall bruken av olje i stedet for smør. Du kan erstatte oljen med smeltet smør, men hvorfor det? Olje, særlig olivenolje, er mye sunnere enn smør,  og selv om en kake aldri vil (eller må) bli sunn, skader det jo ikke å bruke de sunnest mulige ingrediensene, så sant det ikke går ut over smaken.

  • 2 dl mild olivenolje eller solsikkeolje
  • 3 dl rørsukker/demerarasukker
  • 3 egg
  • 4,5 dl hvetemel
  • 1 dl små havregryn
  • 1 ss kanel
  • 1 ts allehånde
  • 1/2 ts muskat
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 7 dl faste, modne pærer (4-5 stk), skrelt og skåret i små terninger
  • 1,5 dl mandelflak

Miks sammen olje, sukker og egg til det lysner og blir luftig. Sikt inn melet, og miks det inn sammen med havregryn og krydder, bakepulver og vaniljesukker. Vend inn pæreterningene.
Bre ut røren i en rund, smurt kakeform (min er 25 cm i diam.), og dryss over mandelflakene.
Stek kaken ved 160 grader på nederste rille i en time, eller til en tannstikke er tørr etter at du har foretatt et lite prøvestikk.
En liten kremklatt til kaken er ikke feil, men heller ikke nødvendig.

For print, kopier url: http://wp.me/p14Y1j-Cg og trykk på knappen: Print

2 responses to “Keik me achladi / Pærekake

  1. Men vad är allehånde???

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s